fbpx

Газовидобувні компанії Прикарпаття сплатили майже 78 млн грн податку на доходи цього року

Економіка 14:37, 19.11, 2018

Протягом останніх двох років на Прикарпатті вперше за кілька десятиліть стабілізувалася робота видобувної галузі. Видобуток газу зріс удвічі, відповідно збільшилися й податкові надходження.

Цього року суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються видобуванням природного газу і перебувають на обліку в ГУ ДФС в Івано-Франківській області, станом на 1 жовтня сплатили до зведеного бюджету 77,8 млн грн податку на доходи з фізичних осіб. З них у місцеві бюджети надійшло 46,7 млн грн.

Зокрема:

1

"Нафтогазовий комплекс займає одне з провідних місць серед галузей господарства області. Видобування вуглеводнів у 2018 році здійснювалося на території 10 адміністративно-територіальних одиниць: Богородчанського, Долинського, Калуського, Коломийського, Косівського, Надвірнянського, Рожнятівського, Снятинського районів та міст Болехова і Яремче, – пояснює директорка департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської облдержадміністрації Жання Табанець. – Понад 99% видобутку нафти, близько 60% видобутку газу та близько 70% видобутку конденсату на території області припадає на структурні підрозділи ПАТ "Укрнафта" (НГВУ "Надвірнанафтогаз" та НГВУ "Долинанафтогаз") і ТОВ "СП "УКРКАРПАТОЙЛ ЛТД".

За дев’ять місяців цього року, зазначає Табанець, на території Прикарпаття видобуто 263,6 тис. тонн нафти та 82,3 млн м. куб. природного газу. Станом на 1 жовтня підприємства паливно-енергетичного комплексу сплатили до бюджетів усіх рівнів 2,7 млрд грн, що на 18,3% більше, ніж за дев’ять місяців 2017 року, в тому числі до місцевого бюджету 2,05 млрд грн – це у 4,5 рази більше за попередній період минулого року. Крім того, цього року за користування надрами для видобування нафти, газу сплачено рентної плати 1,94 млрд грн, що на 21,3% більше за відповідний періоду минулого року.

"Однак не врегульованим на державному рівні залишається питання щодо сплати підприємствами ПАТ "Укрнафта" податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) за місцем знаходження (розташування) власних або орендованих приміщень (здійснення виробничої діяльності), а не за місцем реєстрації. Вирішення цього питання забезпечить збільшення надходжень до місцевих бюджетів, що дасть можливість покращити соціально-економічний розвиток громад і реалізувати низку соціальних та інфраструктурних проектів", – підсумовує Жанна Табанець.

Прикарпаття багате на поклади нафти та газу. Згідно з дослідженням Ініціативи прозорості видобувних галузей, надра області містять понад 32 млрд м³ газу й 1,4 млрд м³ газового конденсату. Нині на Прикарпатті працюють АТ "Укргазвидобування", Burisma Group, "Західнадрасервіс", словацька фірма NAFTA, канадійська Cub Energy, нідерландська Arawak Energy та інші газовидобувні компанії.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: