fbpx

Газовидобувні компанії сплатили 300 млн грн ренти за користування надрами на Прикарпатті

Економіка 13:53, 31.05, 2019

За чотири місяці цього року компанії, які видобувають природний газ на Прикарпатті, заплатили 307 млн грн рентної плати до місцевих бюджетів усіх рівнів.

До державного бюджету від надрокористувачів, які займаються видобутком та переробкою газу в Івано-Франківській області, надійшло 292,3 млн грн.

Обласний бюджет отримав трохи більш як 6 млн гривень, районні – 4,5 млн грн, бюджети ОТГ – майже 2 млн грн, сільські та селищні ради – 2,4 млн грн, міста обласного значення (Яремче та Болехів) – 345 тис. грн.

Нагадаємо, 5% від ренти, яку сплачують підприємства за користування надрами для видобування природного газу та нафти, лишаються на місцях. З них 2% надходить до бюджету обласної ради. Якщо свердловини розташовані в межах ОТГ, то 3% залишається громаді. Якщо в селі, селищі чи місті, які не входять до складу ОТГ, то їм залишається 1%, а 2% йде в районний бюджет.

Рентна плата у районах Прикарпаття розподілилася так:

Надвірнянському – 1,464 млн грн;

Долинському – 1,151 млн грн;

Богородчанському – 800,85 тис. грн;

Косівському  – 526,3 тис. грн;

Рожнятівському – 475,1 тис. грн;

Калуському – 92,72 тис. грн;

Коломийському – 13,99 тис. грн;.

Снятинському – 13,11 тис. грн.

До бюджетів ОТГ рентної плати надійшло:

Делятинська ОТГ – 808,54 тис. грн;

Дзвиняцька ОТГ – 338,17 тис. грн;

Спаська ОТГ – 246,35 тис. грн;

Матеївецька ОТГ – 235,92  тис. грн;

Яблунівська ОТГ – 132,66 тис. грн;

Верхнянська ОТГ – 83,26 тис. грн;

Новицька ОТГ – 53,70 тис. грн;

Старобогородчанська – ОТГ – 11,28 тис. грн;

Заболотівська ОТГ – 8,19 тис. грн;

"Бюджетне законодавство ставить чіткі вимоги до використання цих коштів. Спочатку із загального фонду сплачуються захищені статті – це заробітна плата і енергоносії всіх бюджетних установ. Потім з спеціального і загального фонду формується бюджет розвитку. Саме бюджет розвитку є ключовим для громади в частині покращення діючої інфраструктури і побудови нової,  зазначає регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Юрій Стефанчук.  Якщо аналізувати цифри, то, до прикладу, Верхнянська ОТГ отримала 83 тис. грн. Цієї суми не достатньо, щоби зробити щось велике і грандіозне. Вона може додати ці ресурси до тих компонентів інфраструктури, яка передбачена їхньою стратегією розвитку. А якщо беремо Делятинську ОТГ – це є 800 тисяч станом на сьогодні, то до кінця року ця сума становитиме понад 1,5 млн грн".

За словами Стефанчука, навіть ті громади, які отримують не так багато коштів, як би хотіли, є зацікавлені у співпраці з газовидобувними компаніями та її нарощенні.

"Органи місцевого самоврядування сьогодні зацікавлені запускати на свою територію компанії, які би видобували корисні копалини. Основною вимогою, яку вони ставлять, є не лише фінансовий ресурс, хоча це дуже  важливо, а й екологічна складова,  зазначає експерт. – І зрозуміло, що країна повинна нарощувати видобуток нафти й газу для того, щоб стати енергетично незалежною державою".

Як повідомляв КУРС, на Черленській площі, що розташована на території Небилівської сільської ради Рожнятівського району та Міжгірської сільської ради Богородчанського району, планують відновити роботу 18 законсервованих свердловин та пробурити 20 нових свердловин для видобування нафти й газу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: