fbpx

Палац Потоцьких має відчинити брами: у Франківську розпочали проект "Герої забутих будинків"

Культура 18:41, 24.02, 2017

В Івано-Франківську стартувала акція "Герої забутих будинків" від ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти. Проект має на меті привернути увагу містян та влади до будинків-пам’яток архітектури, які перебувають в аварійному стані і потребують ремонтно-реставраційних робіт.

Ініціювала акцію "Герої забутих будинків" Марія Козакевич, засновниця руху  #ФранківськЯкийТребаБерегти у мережі.

1

За задумом, упродовж цього року на різних будинках – історичних та архітектурних пам'ятках – у Франківську будуть з'являтися портрети відомих людей, які в них жили чи бували. Перша локація акції – Палац Потоцьких. Загалом планується до 20 локацій. 

Сьогодні на вікнах одного з будинків палацового комплексу розмістили п’ять портретів: Андрія Потоцького, Станіслава Потоцького, Катерини Косаковської, яка 30 років управляла містом, Ференца ІІ Ракоці та Яна ІІІ Собеського. Поруч – інформаційний стенд з описом проекту.

2

Все це, пояснює Марія Козакевич, для того, щоби нагадати франківцям про цінності, якими вони володіють. 

"Не треба чекати, коли ці будівлі, пам'ятки, остаточно впадуть. Палац Потоцьких має бути загальним громадським простром міста. Виставковим простором. Простором музейним. У будь-якому випадку його ворота мають бути відчинені, щоби люди могли вільно гуляти цією терторією, використовувати її для мистецьких, літературних проектів. Щоби сюди приходили постійні екскурсії школярів. Комплекс споруд Палацу Потоцьких потрібно повноцінно включити в простір міста. Людям потрібно знати, що це – цінність. Якщо ми це знаємо, то любимо і бережемо", – вважає активістка.

За її словами, проект "Герої забутих будинків" має спонукати франківців поставити питання про реставрацію пам'яток. Слід зберегти архітектуру давнього міста для майбутнього – для дітей, підкреслює Марія Козакевич. Категорично не можна чекати руйнування пам'яток, щоби на їхньому місці з’являлися новобудови.  

Першими учасниками акції стали школярі з Івано-Франківської католицької школи – для дітей влаштували екскурс в історію. У такий спосіб дали відповідь на питання, яке ставить проект: "хто ж буде новим героєм" Палацу Потоцьких, а відтак і нашого міста. 

3

Читайте такожУ мережі розпочався марафон ‪"‎Франківськ Який Треба Берегти‬"

Нагадаємо, в рамках ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: