fbpx

Геть бутерброд з ковбасою: Супрун пояснила, чому слід відмовитися від нездорового перекусу

Суспільство 14:24, 03.02, 2019

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, в чому небезпека улюбленого для багатьох перекусу – бутерброда з ковбасою.

Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, підвечірок чи вечеря. Втім, такий бутерброд  їжа нездорова і некорисна, пише Уляна Супрун і пояснює чому.

Хліб

▪ Білий хліб містить багато солі. В 100 грамах хліба  приблизно п’ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою.

▪ Багато солі = ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.

▪ В хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні.

Ковбаса

Ковбаса, хоч як прикро для багатьох це було б почути,  нездорова усім.

▪ В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі (https://goo.gl/gNssKR).

▪ Це процесоване м’ясо – глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей.

▪ Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової. Тому радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів (ковбаси чи сосисок)  не частіше 3 разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

▪ Насамкінець, кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м’яса. Пам’ятайте, що готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива  птиця.

Масло

▪ Щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках.

▪ Слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина  50 грамів (для масла жирністю 81%), а це  подвійна денна норма для нашого організму.

Здорова альтернатива

Канапка, бутерброд, сандвіч  це дійсно зручно. Тому якщо ви звикли до такої їжі і не хочете відмовлятися, намагайтеся частіше обирайте здоровіші варіанти.

Споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.

  • Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.
  •  Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.
  •  Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.
  •  Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу, та підійдуть всій родині.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: