fbpx

Головний охоронець культурної спадщини Франківська не зміг назвати фірму, яка реставрує пам'ятку на Мазепи 7, 9

Суспільство 18:09, 18.08, 2016

Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківська Володимир Ідак стверджує, що будівельна компанія, що проводить реконструкцію, має відповідну ліцензію. Але назвати фірму не може.

Програма охорони культурної спадщини, яку цьогоріч розпочали в Івано-Франківську, розрахована на три роки, пише Репортер. Цього року її видаткова частина мала би скласти 2,5 млн грн.

Міська рада прийняла рішення про перший транш за програмою – 800 тис. грн. Частина коштів була призначена на реконструкцію фасадів будинків на Мазепи, 7 і 9. 

"Це пам'ятки архітектури, і ними повинна займатися архітектура,  говорить директор Муніципальної управляючої компанії (МІУК) Мирон Джус.  Ми розробили перший проект для Мазепи, 7 і 9. Ремонт даху зробили ще минулого року і підготували до ремонту фасаду. Далі  реставраційні роботи, які проводить архітектура. Якщо потрібно буде замінити мережі, це вже робитиме МІУК  тут справді наша компетенція". 

Нагадаємо, у 2014 році комунальне підприємство "Єдиний розрахунковий центр", заручившись підтримкою мешканців, які погодились на співфінансування робіт, ініціювало комплексний ремонт будинків №№ 7-9 на вул. Мазепи, що є пам’ятками архітектури. Складовою комплексного ремонту мала стати і реставрація фасаду. Проект розробили фахівці НДІ "Західпроектреставраці". Але він довго проходив погодження з органами охорони культурної спадщини і наразі так й зостався нереалізованим.

За яким проектом проходить теперішня реставрація  невідомо. 

У департаменті архітектури коментують ситуацію плутано. Так, за словами начальника відділу охорони культурної спадщини міста Володимира Ідака, реставруватиме будівельна компанія, яка має відповідні сертифікати на виконання робіт. Однак саму фірму не називає. Мовляв, не володіє інформацією. 

"Якщо виникають архітектурні технічні питання, я вирішую їх безпосередньо з виконавцями – там Ігор, там Ярослав, там Любомир. Я з ними спілкуюся,  пояснює Ідак.  Щодо якості робіт  це питання до будівельних фірм. Будівельна фірма на те і має ліцензію, щоби знати, з якими матеріалами працювати. Я теж слідкуватиму. Цікавитися якістю мав би і технічний нагляд від МІУК". 

Загалом невідкладних ремонтно-реставраційних чи протиаварійних робіт, за оцінками фахівців, у Івано-Франківську потребує понад сотня пам’яток архітектури, містобудування та історії, пише ЗК. Негайних консерваційних заходів потребують принаймні 16 з них.

Передовсім це будинки на вул. Галицькій, 14, Курбаса 5, 7, 9 (як єдиний комплекс), Чорновола, 28 (як єдиний комплекс з фасадом від вул. Гординського), Мазепи, 28 (як єдиний комплекс з буд. №1 на вул. Короля Данила), Гаркуші, 4, Січових стрільців, 4 та 16, будинки №№ 5, 6, 7 та №8 на площі Ринок і №№ 14, 16 на вул. Мельничука.

КУРС писав, що Будинки 5, 7, 9 та 11 на вулиці Мазепи в Івано-Франківську мають аварійні частини фронтонів та звісів дахів, декору фасадів і балконів.

Читайте: Цегла на голову: у Франківську з чотирьох будинків на вулиці Мазепи опадають частини дахів та фасадів

Для цього щорічне мінімальне фінансування з бюджету першочергових робіт повинно становити 800 тис. грн, за умови залучення інших джерел та співфінансування власниками цих пам’яток.

Також потрібно розробити проект реставрації фасадів пам’яток Ринкової площі з окремим проектом протиаварійних робіт на будинок №5.

Загалом же на реалізацію заходів програми у 2016-18 роках необхідно 8 млн 18 тис. гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: