fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Головний терапевт Прикарпаття Лариса Боришкевич: Хто ризикує першим захворіти на грип і мати ускладнення

Головний терапевт Прикарпаття Лариса Боришкевич: Хто ризикує першим захворіти на грип і мати ускладнення

Здоров'я 12:39, 14.01, 2016

Загроза двох "хвиль" грипу та велика кількість летальних випадків внаслідок ускладнень змусила керівництво Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківщини звернутися до прикарпатців із застереженнями та порадами.

"Хочемо навчити людей, як себе поводити в час, коли поширюється пандемічний "свинячий" грип, і не допустити смертельних випадків", – наголосив начальник Департаменту Мирон Матейко.

За його словами, МОЗ офіційно підтвердив уже 50 випадків смертей українців від грипу та його ускладнень. Типове ускладення цього сезону, в якому епідеміологи підтвердили циркуляцію пандемічного грипу,  пневмонія із набряком легенів.

"Грип – найбільш агресивна і небезпечна вірусна інфекція, оскільки дає найбільше тяжких ускладнень. Особливо у людей з хронічними захворюваннями, які мають недостатній імунітет", – відзначила головний терапевт області Лариса Боришкевич.

Звичайний, тобто сезонний грип, пояснює Лариса Боришкевич, дає гарячку від 38 до 39 градусів, слабкість, головний біль, біль у м’язах та інші загальні ознаки інтоксикації, покашлювання, нежить. Такими є симптоми неускладеного грипу. Якщо якісь із симптомів наростають, з’являється задишка, посилюється кашель, у секреті при кашлі є прожилки крові, з’являється сонливість, головокружіння, втрата свідомості, а також пронос і блювота – останні два симптоми грипу характерні для дітей,  то є підстави говорити про ускладнення. Відтак слід негайно звертатися до лікаря.

"Всі випадки смертей від грипу та ускладнень, які мали місце в інших областях країни, були пов’язані із тим, що хворі на грип лікувалися самотужки і надто пізно, на 6-7-ий день, звернулися до лікаря по спеціалізовану медичну допомогу",  додав Мирон Матейко.

Серед ускладнень грипу найбільш поширена пневмонія. Наразі на Франківщині в лікарні госпіталізували 197 хворих із пневмонією. Два випадки є "підозрілими"  ці вірусні пневмонії могли розвинутися внаслідок грипу.

"Спочатку розвивається вірусна пневмонія, до неї приєднується бактеріальна флора. Вірус фактично відкриває ворота всім інфекціям, які є в організмі, і через це вони настільки важкі, і нам складно виводити пацієнтів з таких, вірусно-бактеріальних, пневмоній", – каже Лариса Боришкевич.

Також дуже важким і частим ускладненням, за її словами, є ураження нервової системи. Трапляються і випадки гострої ниркової недостатності – ураження нирок стається раптово, під час грипу.

В групі ризику першими захворіти на грип і мати ускладення – літні люди, діти, вагітні та люди з хронічними хворобами. Зокрема, органів дихання та серцево-судинної системи, з ураженнями нирок та нервової системи. Люди з цукровим діабетом і ожирінням. Онкохворі. Хворі на туберкульоз та люди з ВІЛ.

"Ці люди мають бути під особливим наглядом, бо вони мають недоліки в імунітеті. Особливо звертаю увагу пацієнтів з групи ризику, щоби не займалися самолікуванням. Самолікування не дає змоги ідентифікувати прояви ускладнень, відтак можна запізнитися з допомогою. Лікування при грипі повинне відбуватися тільки під наглядом лікаря", – закцентувала головний терапевт області.

Перша допомога, яку може собі дозволити хворий на грип до приходу лікаря, така:

  • знижувати температуру, якщо вища 38,5-39,0 градусів – при цьому категорично заборонено використовувати ацетилсаліцилову кислоту.
  • Можна застосувати протикашльові препарати при надсадному кашлі, краплі чи промивати ніс.
  • Дотримуватися постільного режиму.
  • Для родичів – обмежити контакти, краще виділити окрему кімнату і окремі предмети побуту. Бо хворий на грип виділяє збудник впродовж інкубаційного періоду – 2-3 дні і стільки ж, коли вже має виразні ознаки хвороби. В помешканні слід запровадити щоденне вологе прибирання і провітрювання.

Масковий режим, застерігають медики, не рятує від зараження, особливо в людних місцях. Оскільки перше зараження відбувається через слизову ока.

З наступного тижня медики прогнозують підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Тоді, каже спеціаліст Департаменту Марія Бойко, можна буде прогнозувати, як розвиватиметься ситуація з грипом в області.

Після першої хвилі наприкінці січня, застерігає вона, грип зазвичай повертається "другою хвилею"– в березні. 

Щоби попередити поширення вірусів, в лікувальних закладах області запровадили карантин.

Як повідомляв КУРС, масову захворюваність на грип прогнозують в кінці січня – на початку лютого.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: