fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Голови фракцій в облраді засудили видворення Саакашвілі та розправу над політичними опозиціонерами в Україні

Голови фракцій в облраді засудили видворення Саакашвілі та розправу над політичними опозиціонерами в Україні

Політика 14:59, 16.02, 2018

УКРОП, "Батьківщина" та "Свобода" на сесії Івано-Франківської обласної ради заявили, що не підтримують політики Порошенка, який порушує права і свободи українських громадян, і засудили його дії, пов’язані із видворенням Михайла Саакашвілі з України.

Таким чином, голови фракцій заявили про підтримку звернення "ВОЛІ", в якому засуджуються факти політичних переслідувань та репресій проти опозиції. 

Зокрема, голова фракції УКРОП в обласній раді Микола Палійчук заявив: 

"Ми не є прихильниками Саакашвілі і деяких його дій, але те, що відбулось у вівторок, підриває авторитет України в очах світової спільноти. Окрім того, що сам процес, на мою думку, відбувся з порушенням. Нас цікавлять також питання, за чиї гроші був найнятий гелікоптер. Чи це за рахунок платників податків, чи хтось проплатив з наближених до влади людей? Як громадяни України ми маємо право таку інформацію знати. Хочу звернутися до колег з БПП. Не бійтеся! В 2013 році в цій залі сиділи представники Партії Регіонів і також, як страуси, пхали голови в пісок і мовчали, але пізніше з цієї трибуни каялись і перепрошували, що вони були не праві". 

Свободівець Михайло Королик також виступив за підтримку звернення "ВОЛІ". Він вважає, що на сьогоднішній день правоохоронна система в Україні будь-яким способом знаходить підстави для того, щоб посадити за ґрати громадських активістів, ветеранів війни, політичних опонентів. 

"Наше суспільство повинно реагувати на ці виклики. Нікому влада не подарована і не передалась по спадковості. Президента, Верховну Раду і нас з вами обирають люди з тих чи інших причин. А сьогодні є угодні і неугодні, відповідно до цього так і працює правоохоронна система", – заявив Королик. 

Підтримав таку думку і Гладій Василь, голова фракції "Батьківщина" в обласній раді. Він зазначив: 

"Ми уже неодноразово у цьому скликанні приймали звернення з цього приводу. Необхідно звернути увагу Президента, Верховної Ради на факти вибіркового правосуддя, які мають місце в нашій державі. Сьогодні ми маємо конкретний випадок репресії проти представників опозиційних сил. Маємо усвідомити, що якщо ми мовчатимемо, то сьогодні один, а завтра може бути інший. Всі демократичні політсили повинні об’єднатись, щоб одним фронтом виступити проти таких фактів, які притаманні сьогоднішньому політичному режиму. Ситуація з Саакашвілі є загрозою знищення демократії в Україні".

Проте попри заяви голів фракцій про підтримку, рішення не було прийнято. "За" висловились 36 депутатів, "проти" – 7, "утрималось" – 2, а "не проголосували" – 18. 

Слід зазначити, що у Києві представники українських демократичних сил зробили спільну заяву щодо політичного переслідування Михайла Саакашвілі. В ній вони вимагають розслідування цього злочину та забезпечення повернення лідера "РУХУ НОВИХ СИЛ" в Україну, надавши йому можливості захистити свої права та гідність в українських судах у відповідності до норм українського законодавства і міжнародного права. 

Зокрема, таке звернення підтримали політичні партії: "Демократичний альянс", "Громадянська позиція", "Народний контроль", "Європейська партія України", "Батьківщина", "Об’єднання “Самопоміч”", ВО "Свобода", "РУХ НОВИХ СИЛ", а також громадський рух "Хвиля".

На правах реклами

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: