fbpx

Голови ОТГ на Прикарпатті мають отримувати більше інформації, - нардеп

Політика 11:04, 05.09, 2016

Необхідно зробити інформацію щодо процесу децентралізації в Україні доступною для усіх голів об’єднаних територіальних громад, зокрема і в Івано-Франківській області.

Про це заявив народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко під час Координаційної зустрічі щодо обговорення проектів міжнародної технічної допомоги для реформи децентралізації, повідомляє прес-служба партії. 

Він зазначив, що на його мажоритарному окрузі № 87 на Івано-Франківщині вже створено кілька об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

«Ми спілкуємось з усіма 159-ма головами об’єднаних територіальних громад (які утворились найпершими – ред). Зараз їх 184. Тому ми можемо проаналізувати все, що було за рік до цього і через рік після того, коли почався активний процес об’єднання», – зазначив Дерев’янко.

Він подякував представникам міжнародних організацій, які здійснюють технічну підтримку процесу децентралізації, за підтримку.

«Хочу висловити побажання всіх голів об’єднаних територіальних громад в тому, щоб вся інформація, яку ви надаєте їм, в Україні зокрема, була централізовано доступна», – підкреслив нардеп. Він додав, що було б доцільно, щоб вся інформація була на сайті http://decentralization.gov.ua/. 

Депутат підкреслив, що необхідно розміщувати корисну інформацію не лише для діючих ОТГ, але й для громад, які ще не об’єднались.

«Якщо є можливість, надавайте більше підтримки популяризації найкращим успіхам і результатам тих об’єднаних територіальних громад, які уже є», – запропонувавДерев’янко. 

«Велике прохання – коли ми говоримо про окремі секторальні реформи, зокрема про освіту чи охорону здоров’я, потрібно успішно показати ці реформи саме на прикладі ОТГ», – зазначив народний депутат.

Дерев’янко також повідомив, що існує певний конфлікт інтересів між районним рівнем влади і тими, хто хоче стати ОТГ. 

«Тому, що вони (районна влада – ред.) втрачають фінансування, ті гроші, які вони розподіляли до цього часу. В більшості випадків це впливає на те, що чиновники районного рівня втрачають гроші, а саме освітні субвенції, медичні субвенції та інші кошти, які раніше йшли через них, а зараз будуть йти на об’єднанні територіальні громади», – пояснив нардеп.

«Тому дуже важливо фокусуватися саме на рівні області і на рівні громад, розуміючи, що районний рівень на цьому етапі не є союзником», – підкреслив Дерев’янко.

Він також додав, що підтримує ідею впровадження в ОТГ типових проектів та успішного досвіду європейських країн.

Нагадаємо, 2 вересня в парламенті України відбулась Координаційна зустріч щодо обговорення проектів міжнародної технічної допомоги для реформи децентралізації. У зустрічі взяли участь народні депутати, експерти, науковці та представники міжнародних організацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: