fbpx

Google запустила віртуальний тур унікальними церквами Карпат

Стиль життя 13:29, 18.04, 2017

18 квітня, у Міжнародний день пам'яток та історичних місць, компанія Google запустила віртуальний тур унікальними дерев'яними церквами Карпатського регіону, внесеними до світової спадщини ЮНЕСКО.

У партнерстві з Міністерством культури України Google оцифрувала вісім дерев'яних церков регіону і створила спеціальний сайт Дерев'яні церкви Карпатського регіону, де можна дізнатися більше про кожну з церков, а також прокласти до них маршрути на Картах Google, пише НВ.

3D-тури всіх цих церков доступні і в режимі Street View на Картах Google.

Всього в список дерев'яних церков Карпатського регіону ЮНЕСКО включено 16 церков, 8 з яких розташовані в Україні та 8 у Польщі.

Церкви можна розділити на 4 типи архітектури: гуцульський (Україна), галицький (чотири в Україні і дві на території Польщі), бойківський (дві в Україні і одна в Польщі) і лемківський (всі п'ять на території Польщі).

На сайті можна здійснити віртуальну екскурсію вісьма автентичними церквами: Церква Вознесіння Господнього, Ясіня, Рахівський район, Закарпатська область; Церква Зішестя Святого Духа, Потелич, Жовківський район, Львівська область; Церква Зішестя Святого Духа, Рогатин, Івано-Франківська область; Церква Пресвятої Трійці, Жовква, Львівська область; Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Нижній Вербіж, Коломийський район, Івано-Франківська область; Церква Святого Архангела Михаїла, Ужок, Великоберезнянський район, Закарпатська область; Церква Святого Юра, Дрогобич, Львівська область; Церква Собору Пресвятої Богородиці (Святого Дмитра), Матків, Турківський район, Львівська область.

1

"Віртуальний тур перенесе вас у саме серце Карпат і дасть можливість познайомитись з унікальною архітектурою стародавнього українського мистецтва, шедеврами європейського будівництва, культурної спадщини ЮНЕСКО. За допомогою зручної навігації і голосового супроводу ви можете дізнатися цікаві факти про старовинні церкви в українському регіоні Карпат", – заявили в компанії.

Завдяки 360-градусним панорамам можна не лише оглянути будівлі церков зовні та погуляти по навколишній території, але і зайти всередину і помилуватися внутрішнім оздобленням і старовинними іконами.

2

“Збереження та популяризація історичної та культурної спадщини України є важливим завданням, яке сьогодні стоїть перед Міністерством. Завдяки цифровим інструментам Google шедеври українських майстрів стають доступними для всього світу",  заявив заступник міністра культури Ростислав Карандєєв.

Щоб почати тур дерев'яними церквами українських Карпат, потрібно зайти на сайт або вибрати потрібне місце на Google Картах в режимі Street View.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: