fbpx

Гошівський монастир виставив кошторис за реабілітаційний заїзд для дружин та батьків полеглих

Суспільство 17:58, 12.06, 2018

Серед проектів з реабілітації учасників війни та членів їхніх сімей, які сьогодні представили конкурсній комісії Івано-Франківської обласної ради, – програма "Обласної спілки членів сімей загиблих, померлих та безвісти пропалих в зоні АТО".

Щойно в травні, повідомила під час презентації проекту його кураторка Олена Турусова, сталося три спроби суїциду у родинах загиблих учасників АТО. Покінчити зі собою намагалися вдова та матері полеглих воїнів. Два випадки – у Долинському районі, один на Верховинщині. 

“Нам дуже потрібно поїхати в Гошівський монастир. Нам не потрібні розваги, активності. Для більшості на даному етапі важить мир і спокій у родинах. Потрібне глибоке спілкування і співпереживання. Потрібні військові капелани та психологи, які працюють з родинами. У багатьох сім’ях полеглих загострені стосунки через втрату. Є конфлікти, особливо між невістками і свекрухами та свекрами. Від них потерпають діти. Ще рік-два тому люди так гостро, так боляче не реагували, намагалися тримати себе в руках, а тепер вибухають на найменші подразники”, – каже Олена Турусова. 

У цієї категорії людей, додає вона, немає інших програм з психологічної допомоги чи реабілітації, окрім як обласна програма. І та передбачає підтримку проектів, тож Спілка підготувала і подала такий на фінансування з обласного бюджету. 

“Нам немає до кого звернутися, коли гострий конфлікт, випадок агресії чи побутової істерики, тому доходить аж до самогубств”, – пояснює авторка проекту. 

В числі делегації від дружин полеглих Олена Турусова їздила до столиці, щоби просити запровадити програму психологічної допомоги та реабілітації на державному рівні. “Зі зверненням про необхідність реабілітації сімей загиблих були у Верховній Раді, у Гройсмана. Цими днями отримали відповідь, що наше звернення взяли до уваги і на наступний рік мають намір передбачити таку державну програму”, – поділилася Олена. 

Тим часом організовують 2 заїзди по 6 днів для родин полеглих, убитих та пропалих безвісти солдатів у Гошівському монастирі УГКЦ.

“Проект спрямований на тривалу серйозну тренінгову роботу з подальшим супроводом”,  додає співаавторка проекту, психолог Наталія Чаплинська. 

“Є у нас дві родини загиблих добровольців, які лишилися взагалі поза увагою суспільства. І ми зараз робимо все можливе, щоби захистити їхні права. Це дуже важка робота, почасти і для них,  ділиться Олена Турусова.  Тому нам дуже потрібен цей заїзд”. 

Понад 500 грн доба на одну людину – такий кошторис виставив Спілці, яка організовує реабілітаційний заїзд, Гошівський монастир. “Такі розцінки дали з бухгалтерії монастиря після того, як ми зв’язалися з настоятелем”, – пояснили організатори. 

Учасникам заїзду запропонували проживання в готельному комплексі монастиря – 300 грн. доба. Передбачили триразове харчування – 200 грн доба. В кошторис внесли також оплату роботи 4 чоловік монастирських кухарів. 

1

“Не можу зрозуміти позицію монастиря”,  відреагував представник “Обласної спілки учасників АТО” Андрій Долик. 

Ветерани АТО, які були присутні на засіданні конкурсної комісї обласної ради, обговорюють необхідність звертатися в монастир та до владики Володимира Війтишина. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: