fbpx

Громада Драгомирчан передала Порошенку листа – просять помогти переобрати корумпованих сільських депутатів

Суспільство 17:54, 29.09, 2017

Представники села Драгомирчани скористалися участю президента Петра Порошенка у відкритті моста через Бистрицю, щоб передати йому листа від громади. Селяни хочуть переобрати недієздатну сільську раду, однак через колізії у законодавстві не можуть добитися перевиборів. Порошенко пообіцяв жінкам, що дасть доручення розібратися з ситуацією.

На мості, який сьогодні в Драгомирчанах відкривали за участю президента України Петра Порошенка та міністра інфраструктури Володимира Омеляна, до президента зуміли пробитися драгомирчанки – голова ГО "Ваш добробут" Марія Крамар і голова ТВК Галина Сидор. Вони передали Порошенку листа, в якому описали труднощі, з якими зіткнулася громада, намагаючись переобрати сільську раду. Ці перепони, на жаль, закладені в самому законодавстві, вважають в громаді.

Як розповіла КУРСу Марія Крамар, після протестів у селі в липні цього року, коли громада довідалася про зловживання депутатів і сільського голови із земельними ділянками, сесії сільської ради не відбуваються.

"Рада недієздатна, ніколи нема кворуму. Заблоковано використання коштів на суму майже 1,5 мільйони гривень. Громада практично одностайна в бажанні змінити сільську раду, однак є суперечності в самому законодавстві, через які ми не можемо завершити процес. Тому і звернулися до президента. Він вислухав, сказав, що дасть доручення розібратися із ситуацією", – розповіла Марія Крамар.

Всього у сільський раді Драгомирчан 14 депутатів. Громада планує переобрати 10. Були створені ініціативні групи, розроблено підписний лист, зібрана необхідні кількість підписів, щоб запустити процес. Підписні листи передані у ТВК. Однак аби ТВК передав підписи до ЦВК для оголошення дострокових виборів, вони мають пройти перевірку на автентичність у Держреєстрі виборців та поліції. Втім, каже Крамар, формально таку перевірку провести не дозволяють вимоги про збереження персональних даних, і через цю колізію процес зупинився: ТВК не може передати документи до ЦВК. "Тому ми і вдалися до такого кроку  звернулися прямо до президента, щоб влада звернула увагу на ці речі", – каже Крамар.

Нагадаємо, наприкінці липня цього року мешканці Драгомирчан Тисменицького району перекрили рух трасою Львів – Мукачево, вимагаючи від сільського голови та депутатів сільради скасувати незаконне, на думку громади, рішення сесії від березня цього року. Цим рішенням сесія сільради змінила цільове призначення земельної ділянки, на якій планувалося будівництво школи, садка і стадіону, виділивши 21 приватну ділянку під індивідуальну забудову.

Ділянки тоді виділили депутатам, працівникам поліції та самому сільському голові. Люди вийшли на протести. Під їхнім тиском 30 липня на позачерговій сесії депутати скасували свої рішення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: