fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Громади Надвірнянщини мають добровільно об'єднуватись, щоб отримати кошти для свого розвитку, – Федишина

Громади Надвірнянщини мають добровільно об'єднуватись, щоб отримати кошти для свого розвитку, – Федишина

Політика 13:42, 27.04, 2017

Населені пункти Надвірнянщини й цілої області мають активізуватись у створенні об'єднаних територіальних громад, щоб отримати додаткові кошти для власного розвитку та вирішення проблем, які турбують жителів вже десятиліттями.

На цьому наголосила депутат обласної ради від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Ольга Федишина у програмі “Гість студії” на ТРК “Надвірна”, інформує прес-служба партії. 

Депутат зазначила, що загалом в Івано-Франківській області реформа децентралізації втілюється не активно. В 2015 році об’єднались лише три громади – Печеніжинська, Старобогородчанська і Верхнянська, зокрема останнім двом “ВОЛЯ” надавала юридичний і організаційний супровід у підготовці необхідного пакету документів.

“Там були ініціативні голови, які взяли на себе відповідальність за всі ризики, які можуть з’явитись після об’єднання. І зараз вони мають позитивні результати. Ці громади навіть увійшли в так звані історії успіху Мінрегіонбуду”, – каже Федишина.

У 2016 році в об’єднання пішли ще ряд громад, однак серед них жодної з Надвірнянщини.

“Причиною цього, по-перше, є сам Перспективний план, схвалений ще за попередньої каденції облради та затверджений Урядом, який, очевидно, не врахував певних історичних особливостей населених пунктів, відносин між жителями сіл. По-друге, це небажання самої місцевої влади прискорювати реформу, адже будуть ліквідовані райдержадміністрації. Такі виконавчі органи міні-районів будуть утворені на базі органів самоврядування ОТГ”,  пояснила депутат.

Окремі громади в Надвірнянському районі вже зробили кроки на шляху до об’єднання. Зокрема, свою згоду на об’єднання в громаду з центом у селищі Делятин надали села Заріччя, Чорні Ослави, Чорний Потік. Не надало згоду лише село Білі Ослави.

До слова, у 2017 році був прийнятий законопроект 4772, який дозволяє громаді об’єднатись, якщо понад 51% населення дали згоду.

“Ще влітку 2016 року представники “ВОЛІ” та Офісу реформ приїжджали на громадські слухання в Білі Ослави, тоді громада не підтримала об’єднання, не підтримала і сама Білоославська сільрада. Цього року ситуація почала докорінно змінюватись. Наприкінці березня відбулося громадське обговорення питання об’єдання в Делятинську ОТГ в школі в Білих Ославах, де більшість підтримала таке об’єднання. Після чого 2 квітня відбувся схід жителів села Білі Ослави, на якому також була підтримана ця ініціатива. Ба більше, для того щоб дійсно показати переваги цього процесу, ми організували робочу поїздку в Старобогородчанську ОТГ для депутатів сільської ради та небайдужих жителів Білих Ослав. Вони особисто змогли переконатися в тому, наскільки збільшився бюджет, що вдалося зробити за рік існування ОТГ:  відремонтовані школи і дитсадки, ремонт доріг і т. д.”,  каже депутат.

Незважаючи на те, що на сході жителів села дві третини присутніх висловили підтримку об’єднанню, на сесії сільради місцева влада пішла проти волевиявлення громади.

“На сесії були присутні лише 13 з 22 депутатів, однак підтримали об’єднання 11, не вистачило одного голосу. У селі є люди, яким вигідно, щоб все залишалось, як є. Але в цьому випадку страждає громада, в якій є чимало проблем, зокрема відсутність дитсадка. Щоб його добудувати, сільська рада самотужки ніколи не знайде кошти, адже зараз область вручну розподіляє їх між районами, і в результаті села отримують мізер. Шанси отримати більше коштів і покращити своє життя дало б об’єднання”,  запевнила Федишина.

Ольга Федишина висловила сподівання, що громада і керівництво Білих Ослав усвідомлять переваги об’єднання і ОТГ таки утвориться. Адже Делятинська громада зараз може утворитися і без них, але в разі приєднання в майбутньому Білих Ослав до вже створеної об’єднаної громади представники села будуть позбавлені можливості впливати на склад виконавчого органу ради та претендувати на посади в ньому, адже це відбудеться ще на стадії формування ОТГ.

“Люди повинні вчитись і переконувати самі себе, що необхідно щось змінювати. Сподіваюсь, що Делятинська ОТГ таки об’єднається і покаже приклад іншим громадам Надвірнянського району. І тут головне, щоб місцева влада цьому не перешкоджала”.

Ольга Федишина наголосила на необхідності об’єднуватись добровільно, до того як за 2-3 роки приймуть відповідний закон і об’єднання стане примусовим.

“Зараз є можливість отримувати кошти, які виділяє держава для розвитку об’єднаних громад. Яскравий приклад  Старобогородчанська ОТГ, яка з близько 6 тисячами жителів минулого року отримала 4,5 млн інфраструктурної субвенції. Крім того, з ДФРР ця громада отримала 1 млн 326 тис. грн і прибала автомобіль швидкої допомоги. Об’єднання дозволяє отримати додаткове фінансування і вирішити проблеми, які не вирішуються десятиліттями”, – наголосила депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: