fbpx

Громади Прикарпаття вчаться контролювати прибутки від видобутку нафти й газу

Суспільство 11:59, 25.10, 2017

Інформаційні дні Ініціативи прозорості у видобувних галузях відбулися у чотирьох громадах Івано-Франківської області. Регіональні експерти та науковці відвідали села, де ведеться активний видобуток вуглеводнів.

Зустрічі пройшли у селах Ясеновець і Спас Рожнятівського району, у селах Пасічна і Битків Надвірнянського району. 

"Основна мета – інформувати населення про ініціативу прозорості видобувних галузей, як користуватись матеріалами звіту ІПВГ України, – каже директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш. – Ми детально розповіли про можливості отримання частки рентних платежів, як розпоряджатися додатковими надходженнями та як налагодити діалог між громадою і місцевою владою щодо використання цих грошей".

За даними звіту ІПВГ у 2016 році, нафтогазовидобувачі Прикарпаття сплатили 1 млрд 61 млн грн ренти. Серед найкрупніших видобувачів ПАТ "Укрнафта", ТОВ "Укркарпатоїл ЛТД", ПАТ "Укргазвидобування".

Згідно з законом №3038 вже з нового року 5% рентного збору спрямують у місцеві бюджети. Область і райони отримають по 2% з ренти, громадам на місцях залишиться 1%. 

На думку експертів, важливим завданням для громад є навчитися контролювати "нафтогазові" кошти та розробити фінансовий план розвитку села чи міста. 

"Матимемо ситуацію, коли невеликі громади, на території яких видобувають нафту, газ чи газовий конденсат, отримають істотні поповнення місцевих бюджетів. Тепер села і містечка зможуть за власні кошти покращувати інфраструктуру чи витратити ці гроші на інші потреби. Не менш важливим сьогодні є стратегічний підхід до використання цих коштів, – зазначає Христина Зелінська, координатор ProZorro, голова ГО "Антикорупційна платформа". – Власне, наша ініціатива полягає у тому, щоб допомогти громадам дізнатись про механізми співпраці та як сприяти фінансовому розвитку та росту соціальної відповідальності на місцях".

Нагадаємо, зустрічі з громадами провели експерти ГО “Бюро розвитку інновацій та технологій” за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: