fbpx

Грошей на купівлю ВО "Карпати" місто не має, але Марцінків каже, що не гріх і позичити

Суспільство 11:18, 10.08, 2018

Колектив ДП ВО "Карпати" підтримує наміри Івано-Франківської міської ради викупити завод. Про це сказав директор підприємства Дмитро Втерковський.

Нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у онлайн-ефірі на Facebook заявив, що міська рада готова викупити ВО "Карпати". Йшлося про те, що держава хоче продати підприємство, тож місто візьме участь в аукціоні, "аби франківці не втратили робочих місць, якщо завод закриють".

Виробниче об’єднання "Карпати" засноване в 1977 році під випуск радіоелектронної апаратури для потреб Міноборони СРСР, пише нині сайт підприємства. Сьогодні підпорядковане Укроборонпрому. Загальна площа – понад 83 000 м². Останні роки ВО "Карпати" виробляє продукцію для країн ЄС. В основному це комплектуючі для автомобілів Volkswagen, Рorsche, Mercedes, пише "Репортер".

Раніше "Карпати" ще співпрацювали з Міноборони України, наприклад, у 2015-2016 роках робили деталі до бойової машини "Дозор" та експериментальний двигун для харківського заводу імені Малишева. Тепер замовлень звідти немає.

"Зараз ми нічого не робимо на оборону, у нас цивільна продукція, – говорить гендиректор ВО "Карпати" Дмитро Втерковський. – Укроборон­пром буде продавати заводи, які не виробляють воєнну техніку, а ті, що виготовляють зброю чи танки, поки що залишають у своєму підпорядкуванні. Конкретно зараз ще нічого невідомо. Це дуже добре, якщо місто хоче викупити наш завод. Колектив підтримує це рішення, тому що потрібно зберегти робочі місця. У 2019 році ми маємо створити ще 1500 тисяч місць, крім наявних 3000. У разі приватизації цільове призначення заводу не зміниться, у нас є договір до 2025 року. Треба зберегти те, що маємо.

Держзамовлень завод нині не має, з українськими виробниками не спів­працює. Матеріали і комплектуючі імпортують – усе зроблене відправляють на експорт. Основна продукція – джгути для автомобілів.

"Джгут – це серце автомобіля, вся електрична частина, електропроводка, – пояснює Володимир Герило, начальник виробництва ВО Карпати". – Зараз у нас працюють проекти Audi, Opel і Mercedes. Тепер ми розпочали новий проект Skoda Rapid. Він покриватиме собою весь комплект виробів до автомобіля Skoda Rapid і у виході на максимальну потужність у 2019 році налічуватиме близько 1500 працівників. Зараз над ним працює близько 50 людей, почали виготовлятись перші джгути. Це поки що прототипи, які ми відправляємо до Чехії на завод Skoda, де відбувається їхній пробний монтаж у автомобіль. Усі інші проекти працюють на повну потужність, на них задіяно близько 2500 працівників".

У разі можливої приватизації підприємства міська рада висловила бажання отримати його у власність Івано-Франківська.

"Ми не розуміємо цієї тенденції, для чого продавати прибуткове підприємство, де працюють над міжнародними проектами? – каже Руслан Марцінків. – Місто має можливість розширяти це виробництво, тому, якщо буде продаж, візьмемо участь в аукціоні. Уже є потенційні інвестори, які готові вкладати у підприємство гроші, наприклад, турецька компанія хоче робити сонячні батареї. Але нестабільна ситуація з продажем не сприяє заходженню інвесторів до Франківська".

Грошей на купівлю ВО "Карпати" місто зараз не має, каже мер, але заради такої перспективи їх не гріх і позичити.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: