fbpx

Гроші у воду: для 80 метрів берегоукріплень у селі Ясень на Рожнятівщині з бюджету просять 10 мільйонів

Суспільство 15:30, 11.03, 2016

Депутатська комісія Івано-Франківської облради з питань екології переглянула перелік природоохоронних заходів, які фінансуватимуться цього року за кошт обласного екологічного фонду.

Скандал розгорівся з приводу видатків на берегоукріплення. Понад 80% заявок на такі роботи райдержадміністрації Прикарпаття подали в Департамент екології ОДА без проектно-кошторисної документації та плану проведення робіт.

Представник Департаменту не зміг відзвітувати депутатській комісії про виконання природоохоронних заходів минулого року. А також про виконання обласної Програми з охорони навколишнього природного середовища за 2011-2015 роки.

За якими критеріями формувався перелік природоохоронних заходів, які пропонуються до фінансування з екологічних коштів у 2016 році, представник Департаменту депутатам також відповісти не зміг.

"Ми отримали заявок на 300 мільйонів, а планове фінансування природоохоронних заходів в області на цей рік передбачено на рівні 80 мільйонів гривень", – повідомив він.

Відтак комісія погодилася на пропозицію заступника голови обласної ради Ольги Галабали проаналізувати пропоновані видатки з екологічного фонду за видами робіт – каналізації і очисні споруди, берегоукріплення і дамби, озеленення та інші.

"На цей рік подається три запити по селу Ясень: один на 650 тисяч  це завершення берегоукріплення, яке вже було розпочате по вул. Вагилевича, і ще два нових  на 2 млн 283 тис. Фактично село матиме берегоукріплення на 10 млн. грн",  повідомила Ольга Галабала.

На будівництво берегоукріплювальних споруд на ріці Лімниця у селі Ясень Рожнятівського району запланували 1,086 млн грн в урочищі "Шиїна" та 1,197 млн – біля урочища "Явір".

"У минулій екологічній програмі було передбачено понад 4 млн грн, щоби повністю вирішити проблеми з берегоукріпленнями в Ясені. Фактично було виділено на це більше 5,7 млн. А тепер ви просите ще майже три. І при цьому на об’єкти немає ані проектів, ані кошторису робіт",  констатувала заступник голови облради.

"У Ясені є проблема, бо кожної весни річка рве береги, є загроза житловим будинкам у прибережній смузі. Є нагальна необхідність робити берегоукріплення, бо забирає центральну дорогу",  відбивався представник Рожнітявської РДА.

"Вже освоїли 5 млн. Та це якийсь "Дніпрогес" ми будуємо!" – не приховував обурення громадський активіст Роман Островський.

"Ви хочете сказати, що все, що ви будуєте за ці мільйони на тих 80 метрах берега, кожного наступного року змиває ріка?"  звернувся до чиновника заступник голови обласної Спілки учасників АТО Тарас Шпук.

Посадовець "перевів стрілки" на сільраду, мовляв, вона була замовником робіт.

"Розпорядник коштів, а розпорядником екологічних коштів у районі є РДА, несе персональну відповідальність за використання цих коштів",  нагадала йому Ольга Галабала.

Щоб "розрядити" ситуацію, той послався на "свіжий" висновок районної екологічної комісії та попросив скасувати заявку на фінансування берегоукріплення  в урочищі "Явір" у Ясені і "перекинути" гроші на аналогічні споруди в селі Сваричів.

"Буквально вчора голови РДА та районної ради разом із головою облради виїжджали на місце і прийняли рішення просити поміняти об’єкти",  сказав чиновник.

Депутатська комісія погодила таке прохання.

Що стосується продовження фінансування ясенівських берегоукріплень, то депутати вирішили прийняти остаточне рішення тільки після отримання документів на будівництво та надання звіту про використання коштів за минулі роки, а також кошторису та плану робіт на поточний рік.

Також депутати запланували до наступної сесії облради (18 березня), на яку винесуть фінансування природоохоронних заходів з обласного екологічного фонду, виїхати на місце і провести інспекцію збудованого у Ясені. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: