fbpx

Грип не поступається: на Долинщині та в Болехові – перевищення епідпорогу захворюваності

Суспільство 13:20, 17.02, 2016

З початку епідсезону в Івано-Франківській області на ГРВІ/грип захворіло більше 100 тисяч людей. Четверо хворих померли.

На шостому тижні епідсезону спостерігається стабілізація захворюваності на грип та ГРВІ на Прикарпатті, в більшості районів області захворюваність іде на спад.

З початку епідсезону, повідомляє обласна Держсанепідслужба, на ГРВІ/грип на Франківщині захворіло 100 259 осіб, серед них 59,3% – діти до 17 років. Госпіталізовано 7018 осіб, з них 4233 дитини до 17 років, що становить 60,3%.

Вище середньобласного показника захворюваність на ГРВІ реєструвалась в місті Івано-Франківську – 85,0 на 10 тис. населення та в районах: Долинському – 106,5, Коломийському – 80,7, Снятинському – 73,4, Верховинському – 73,2, Калуському – 68,1.

Перевищення епідпорогу на шостому тижні зареєстровано у Долинському районі та в місті Болехів (на 27,8% та 24,6% відповідно). 

Діагноз грипу лабораторно підтверджено у 147 випадках, найбільше хворих на грип було в Івано-Франківську – 42, в Калуському  23, Коломийському  16, Надвірнянському  14, Тисменицькому – 16 районах області.

За вказаний період на Прикарпатті зареєстровано 4 летальні випадки,  спричинені ускладненнями від захворювання на пандемічний грип А Н1N1.

Померлі – жінки віком від 45 до 60 років, які проживали в Калуському, Тисменицькому районах та Івано-Франківську. За станом здоров'я всі жінки належали до групи ризику по грипу – мали розлади роботи ендокринної системи, ожиріння. Проти грипу жодна не була щеплена.

Епідеміологи нагадують, що симптоми грипу H1N1 в більшості випадків схожі з симптомами сезонного грипу (лихоманка, підвищення температури, кашель, біль у горлі, нежить, біль у м’язах, тахікардія, головний біль, озноб і слабкість). Температура найчастіше вища, ніж при ГРВІ та інших респіраторних захворюваннях, які не викликані вірусом грипу.

Є ряд небезпечних симптомів, при виникненні яких треба негайно звертатися до лікаря: якщо з’являється задишка або утруднене дихання, посиніння губ, нудота або блювота, ознаки зневоднення, судоми, сплутаність свідомості, а також при дуже високій температурі тіла, яка не знижується після прийому жарознижувальних засобів або залишається високою довше ніж 4-5 днів.

Особливу небезпеку становить поява вищевказаних симптомів у дітей.

Батьки хворих грипом дітей повинні негайно звернутися по медичну допомогу, якщо у дитини на тлі захворювання з’являються прискорене або утруднене дихання, відмова від пиття, непереборна нудота або блювота, крайня млявість і сонливість, крайня ступінь збудження, біль у грудях, черевній порожнині, раптове запаморочення, непритомність, сплутаність свідомості, дезорієнтація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: