fbpx

"Гуцулки біля церкви" Івана Труша з'явились на конверті. ФОТО

Суспільство 15:56, 18.01, 2019

В івано-франківському музеї мистецтв Прикарпаття відбулося спеціальне погашення художніх конвертів до 150-річчя від дня народження українського художника-імпресіоніста Івана Труша.

На новому конверті міститься зображення його картини "Гуцулки біля церкви".
.

Про це повідомив головний зберігач художніх фондів Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк, пише Укрінформ.

"17 січня з нагоди 150-ліття від Дня народження видатного митця, випускника Краківської академії мистецтв Івана Труша в експозиційній залі Музею мистецтв Прикарпаття відбулось погашення маркованих художніх конвертів спеціальним штемпелем "Іван Труш. 1869 – 1941. Івано-Франківськ, 7618, 17.01.2019". … спецпогашення маркованого конверта із репродукцією відомого твору І. Труша "Гуцулки біля церкви", – повідомив Доскалюк.

За його інформацією, після урочистого погашення конвертів усі охочі могли їх придбати та оглянути твори митця. З нагоди ювілею Труша Музей мистецтв Прикарпаття представив три твори митця зі своїх фондів: "Пейзаж з кипарисами", "Пейзаж з каменем" і "Портрет Й. Абрисовського".

 

Іван Труш – український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу і портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя в Галичині. Художника називали поетом кольору та Сонця.

Із 1898 жив у Львові, де включився в українське мистецьке і громадське життя. Товаришував з Іваном Франком і співпрацював із Науковим товариством ім. Шевченка (НТШ), а також виступав як критик і публіцист на сторінках видань "Будучність", "Літературно-науковий вісник", "Молода Україна", "Артистичний вісник" та "Діло".

У доробку Труша – портрети таких діячів, як кардинал Сильвестр Сембратович, Іван Франко, Василь Стефаник, Леся Українка, Михайло Драгоманов, Микола Лисенко та інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: