fbpx

Гуцульська бриндзя може отримати "географічний захист", як вино бургундське та сир рокфор

Суспільство 14:20, 14.09, 2018

Гуцульська овеча бриндзя готується стати першим в Україні продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС.

Про це Укрінформу повідомили в Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, презентація якої відбулася у Рахові на Закарпатті під час XVIII фестивалю-ярмарку "Гуцульська бриндзя".

"В Україні першим продуктом з маркою географічного зазначення, визнаним в ЄС, готується стати гуцульська овеча бриндзя, яка є абсолютно автентичним продуктом, оскільки більше ніде не виробляється. Це сир з овечого молока, виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність – головна цінність цього продукту, що передається з покоління в покоління, починаючи з XV століття. Настав час захистити свій продукт під особистою маркою географічного зазначення. Це допоможе його просуванню на світові ринки", – уточнили в Асоціації.

На фестивалі "Гуцульська бриндзя" провели ідентифікацію традиційної гуцульської овечої бриндзі, що виготовлена на високогірних полонинах (на висоті понад 700 метрів), влаштували конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за методикою та за підтримки французьких експертів, розгорнули майстер-класи з приготування нетрадиційних страв з гуцульською овечою бриндзею за участі шеф-кухарів провідних ресторацій України.

Всі заходи проходили на стенді Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів за підтримки проекту ЄС "Розвиток системи географічних зазначень в Україні". Проект фінансується ЄС та реалізується DMI Associates, GFA Consulting Group та ADECIA.

Довідково: марка географічного зазначення є знаком, що наноситься на продукт і посвідчує його високу якість, довгу традицію виробництва й особливий зв'язок з територією, де його виготовляють.

Географічні зазначення допомогли здобути світову славу таким продуктам, як шампанське (порушено в СРСР), коньяк (порушено в СРСР), сири рокфор, пармезан і багато інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: