fbpx

"Гуцульська кухня": вийшла збірка характерних карпатських рецептів

Культура 18:13, 01.12, 2016

У книзі "Гуцульська кухня", яка побачила світ цими днями у видавництві "Тиса", поєднали рецепти карпатських господинь, а також традиційних страв народів, які є їхніми найближчими сусідами.

Авторами збірки стали краєзнавці й журналісти – косівчани Петро Гавука та Олена Масляник, пише buknews.

На 128 сторінках нового видання зібрано кулінарні рецепти автентичної гуцульської кухні, для якої характерні простота набору продуктів і доступність технології приготування. Найбільш уживані інгридієнти: кукурудзяні борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза.

Традиційними стравами з Карпат є бануш (банош), який готують з кукурудзяного борошна й сметани у чавунному казанку на відкритому вогні; гуслянка (кисломолочний продукт); вурда (різновид овечого сиру); шупеня (страва з квасолі) та інші.

"У всі часи й у всіх народів страви національної кухні вбирають у себе дух і характер народу, який їх створив, відбивають стиль його життя. У цьому можна переконатися, коли приїхати в Карпати – гори прості у своїй величі, суворі й щедрі водночас, як і люди, які живуть тут. Гуцули – народ глибоко віруючий, роботящий, гостинний. Бог наділив їх мистецьким даром, ґаздівським, а також навиками смачного куховарства. Тож не дивно, що гуцульська національна кухня відома далеко поза Україною",  зазначають у передмові до книги автори.

1

Петро Гавука відомий прикарпатцям як колишній редактор газети "Гуцульський край" (Косів) та редактор журналу "Гуцули і Гуцульщина". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: