fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Після виступу "Хамерман Знищує Віруси" у Франківську Марцінків освячує Палац Потоцьких, а Шевченко вводить цензуру на Porto Franko

Після виступу "Хамерман Знищує Віруси" у Франківську Марцінків освячує Палац Потоцьких, а Шевченко вводить цензуру на Porto Franko

Культура 14:55, 15.06, 2018

Гурт "Хамерман Знищує Віруси" на фестивалі Porto Franko 2018 своїм ексклюзивним шоу спільно з китайським хором "Дін-Дон" епатував Франківськ.

"Хамерман Знищує Віруси" з китайським хором "Дін-Дон" дали концерт на локації фестивалю Porto Franko у Палаці Потоцьких. Івент був закритою подією із обмеженням по віку 21+. 

ХЗВ називають себе "найадекватнішим гуртом України", працюють на перетині музики, концептуального арту і театру. Унікальність пісенного матеріалу ХЗВ в тому, що в рамках одного концерту акомпанувати їм може поперемінно струнний квартет, хор, рок-гурт і примітивна "мінусовка".

Найбільше ХЗВ відомі своїми епатажними сценічними образами, жоден із яких не повторюється.

Сприймають це по-різному: на російських пабліках ХЗВ проходять як "українські деграданти", православні вбачають у їхніх виступах юродство, арт-журнали пишуть про "міждисциплінарне культурне явище", а опоненти – про психічні та психосексуальні відхилення.

Після концерту ХЗВ франківським фейсбуком прокотилася хвиля обурення зовнішнім виглядом музикантів. На неї відреагували міський голова Руслан Марцінків, секретар міської ради Оксана Савчук та меценат фестивалю Porto Franko Олександр Шевченко. Ніхто з них не був серед слухачів-глядачів виступу.  

Марцінків повідомив, що доручив освятити місце виступу ХЗВ.

"Після вчорашнього виступу в палаці Потоцького доручив Володимиру Гайдару освятити місце проведення заходів! Організатори, а це благодійний фонд Шевченка, гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей! Ми, звісно, за проведення заходів, але не таких!" – написав мер у Фейсбук. 

"Порадьте, як діяти в таких обставинах, зважаючи на звинуваченні в політичному переслідуванні організаторів?"  включив політичну складову Марцінків. 

Голову підтримала однопартійка Оксана Савчук.

"Організатори фестивалю, які називають порнографію сучасним мистецтвом, – це люди, яким варто сісти в гелікоптери і полетіти геть з нашого міста",  вважає секретар міськради.

Реакція Олександра Шевченка також виявилася досить різкою.

"Хочу відреагувати на вчорашній "концерт ХЗВ" в Палаці Потоцьких, який викликав неоднозначну реакцію серед іванофранківців. Звичайно, що суспільна мораль встановлює межі дозволеного. Для багатьох вчора ці межі були перейдені. Навіть попри те, що захід був позначений як 21+",  вважає меценат.

Шевченко зазначив, що, підтримуючи фестиваль, команда меценатів раніше жодним чином не впливала на формування його програми, повністю довіряючи його керівникам.

"Жодного впливу чи тим більше цензури зі сторони Фондів "Новий Івано-Франківськ" та "Україна інкогніта" не було. Тим не менше, розуміючи суспільний резонанс та неоднозначність трактування подій, надалі очевидно, що ми будемо обумовлювати певні табу на майбутні фестивалі",  наголосив Шевченко. 

Він, однак, зауважив, що, окрім концерту ХЗВ, фестиваль має більше сотні пунктів програми, серед яких і зразки театрального мистецтва світового рівня, й інтелектуальні лекторії, потужна патріотична кінопрограма, пізнавальна дитяча та потужна музична програми, а вінцем фестивалю стала унікальна для світу надпотужна "Аерофонія".

"Фестиваль стає майданчиком для спілкування, дискусій, креативу… Він став брендоутворюючим для міста, став явищем не лише для України. Коли емоції вляжуться, ми послухаємо його керівників, проаналізуємо шляхи розвитку та доцільність проведення Фестивалю в тій чи іншій формі",  обіцяє Олександр Шевченко.

На закид мера відповіли організатори фестивалю.

"Шановний пан Марцінків! Нагадаю, що організатором фестивалю PORTO FRANKO є оргкомітет фестивалю, а не фонд Шевченка (він є одним із (найбільшим, але не єдиним) партнерів, разом з облдержадміністрацією та міською радою, австрійським культурним інститутом, литовським посольством і ще багатьма інституціями, нагадаю). Тому по всіх питанням програми, заходів, естетики, тощо, будь ласка, звертайтеся до оргкомітету фестивалю, він несе за це 100% відповідальність.

У нас на фестивалі все прекрасно і з християнськими цінностями, і з ісламськими, і з буддистськими. А те шо ми не погодили нашу программу із інквізиторським відділом міської ради  то проблеми комунікації, довго шукали кабінет інквізиції і не знайшли.

Якщо ви хочете цензурувати мистецтво і притягувати митців до відповідальності за те, що вони роблять на сцені: пропоную Вам направити своїх представників до слєдсвенного комітєту россійської федерації: у них на цій ниві прекрасний досвід, вони з вами поділяться своїми методами",  прокоментував пост про освячення Палацу Потоцьких Ілля Разумейко.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: