fbpx

Харчі, пральні машинки, кабелі, іграшки, одяг – ТОП-5 товарів, які експортує Івано-Франківськ

Економіка 11:09, 28.08, 2016

Івано-Франківщина посідає третє місце у рейтингу областей, котрі активно експортують продукцію у країни Європи. Левова частка виробничих потужностей, які працюють на експорт, припадає саме на Івано-Франківськ.

За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області, обсяги експорту товарів, котрі виготовляються безпосередньо у нашому місті, протягом січня-травня цього року склали 126,9 мільйона доларів.

Як повідомив начальник відділу промисловості та розвитку підприємництва Івано-Франківського міськвиконкому Володимир Устинський, за перше півріччя цього року показник доходів від експорту продукції становить 155,9 мільйона доларів. Відзначають, що імпорт продукції з країн Європи також зріс.

Що ж експортують з Івано-Франківська, чим ми такі привабливі для європейських країн? Про це у рейтингу "Західного кур’єра".

Питома вага зовнішньоекономічної діяльності міста становить майже 67 відсотків. 70 відсотків товарів на експорт потрапляють у країни Європи. У порівнянні з минулим роком зовнішні торги Івано-Франківська зросли у 2,5 раза.

Читайте також: Прикарпаття і Євросоюз: що дає Угода про асоціацію бізнесу і громаді

Основу експортних поставок міста складали продукти рослинного походження (43,4% обсягів експорту), механічні та електричні машини (32,9%), живі тварини та продукти тваринного походження (13,6%).

Першу сходинку сьогоднішнього рейтингу експорту посідає продукція харчової промисловості. Виокремити якийсь один продукт дуже важко. Чи не найбільшою популярністю в країнах Європи користується продукція ТОВ «Імперово Фудз». Це підприємство є частиною провідного експортера курячих яєць та яєчних продуктів з України. Сухі яєчні порошки, виготовлені в Івано-Франківську, користуються неабияким попитом у Європі, адже обсяг їх реалізації становить понад 40 відсотків від усієї продукції, що йде за кордон. Більшість країн-експортерів використовують ці товари як сировину для подальшого застосування у власному виробництві.

Групу продуктів харчової промисловості поповнюють також кондитерські вироби фірми «Ласощі». Нашими цукерками залюбки ласують у Литві, Латвії та Вірменії. Підприємство також налагоджує співпрацю з іншими європейськими країнами. За останні декілька років набуло чималої популярності не тільки у місті виробництво органічних олій.

Фірма «Елітфіто» експортує свої вироби не тільки в Європу, але й на американський континент. Це невелике підприємство змогло виторгувати за експорт натуральних олій 2,7 мільйона доларів.

Читайте також: Як їм вдається: родина прикарпатських фермерів Книшуків готова годувати Європу

На другій позиції із показником 33 відсотки експорту відзначаємо продукцію потужного підприємства «Електролюкс». За кордоном користуються неабиякою популярністю пральні машинки, виготовлені саме в Івано-Франківську. Разом із готовими побутовими приладами на експорт йдуть комплектуючі до пральних. Сюди ж зараховують продукцію малого підприємства «Імекс». Воно спеціалізується на виготовленні станків для деревообробки та металорізальних станків. На самому виробництві зізнаються, що їхні агрегати сподобалися білорусам.

Золота середина нашого топу припадає на популярний зараз вид продукції – електрокабельна та провідникова продукція, котру виготовляють одразу на двох великих промислових заводах – «Тайко Електронікс» і «Делфі» на базі ВО «Карпати». Ці потужні виробництва постійно стикаються із проблемою працівників. Вони мають великі замовлення на свою продукцію, крім того, постійно розширюють виробничі потужності.

Четверту сходинку рейтингу посідають дитячі іграшки, виготовлені на ТОВ «Інтелком». Постійне оновлення асортименту дозволяє підприємству залишатися популярним на ринку. Щоправда, левова частка експорту дитячих іграшок продовжує надходити не в країни Європи, а до східних сусідів.

Замикає п’ятірку лідерів експорту продукція швейних цехів. Зокрема популярні за кордоном вироби ВАТ «Івано-Франківське виробничо-торгівельне швейне підприємство «Галичина». Наші швеї продукують верхній жіночий одяг модницям Європи. На умовах давальницької сировини підприємство працює із Нідерландами, Великою Британією. Німеччиною, Францією, Австрією та Бельгією.

Читайте також: Як їм вдається: франківська фабрика шиє одяг для європейських брендів

Крім того, в Івано-Франківську відновила свою роботу італійська фабрика із виготовлення спецодягу. Продукція цієї фабрики не представлена на місцевому ринку, оскільки вся без винятку йде на експорт в Італію.

Одночасно у відділі промисловості та розвитку підприємництва називають п’ять країн – найбільших експортерів з Івано-Франківська. За підсумками піврічної зовнішньоекономічної торгівельної діяльності, івано-франківською продукцією користуються найбільше в Румунії, Італії, Чехії, Данії та Бельгії. 

ТОП-5
1. Продукція харчової промисловості.
2. Пральні машинки.
3. Електрокабельна та провідникова продукція.
4. Дитячі іграшки.
5. Жіночий верхній одяг та спецодяг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: