fbpx

Художник подарував Музею мистецтв Прикарпаття колекцію народних картин, яку збирав 10 років

Культура 19:03, 19.05, 2015

Художник Геннадій Гриценко-Марченко подарував Музею мистецтв Прикарпаття до його 35-річчя приватну колекцію народних картин, яку збирав 10 років.

"Я збирав цю велику колекцію протягом 10 років і вирішив подарувати Музею мистецтв Прикарпаття до його 35-річчя. Це твори переважно козацької тематики. Загалом їх 35. Це народна картина, якою зазвичай прикрашали оселі у центральних та східних регіонах. Там любили козацтво, мамаїв", – розповів Геннадій Гриценко-Марченко.

За його словами, ці твори вирізняються тим, що несуть радість. Вони яскраві в кольорі та оптимістичні. Увесь той сум, який був у селян в 20-х роках, зазначає колекціонер, народні картинки ніби знімали. Це була "друга ікона", стверджує колекціонер, яку прикрашали в хатах рушниками. Коли старенькі оселі розвалювались, народні картини виставляли на продаж "майже за копійки". Тепер вони отримали свою цінність. Втім, продавати колекцію Геннадій Гриценко-Марченко навіть не думав. Переконаний, що "це мистецьке надбання має залишитись в Музеї, щоб не пропало".

Відомо, що художник Гриценко-Марченко – уродженець Запоріжжя. Більше 30 років живе в Івано-Франківську. За фахом – інженер. Нині працює у Київському політехнічному інституті.

Музей мистецтв Прикарпаття у своїх архівах зберігає понад 17 тисяч експонатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: