fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Рак та інші хвороби на ранніх стадіях: у Франківську запрацював Прикарпатський центр ядерної медицини. ФОТО

Рак та інші хвороби на ранніх стадіях: у Франківську запрацював Прикарпатський центр ядерної медицини. ФОТО

Здоров'я 16:55, 26.10, 2018

Онкологія, захворювання кісток, нирок, серця, лімфатичної системи – перший в Західній Україні центр, який використовує радіоізотопну діагностику, відкритий у Івано-Франківську.

Прикарпатський центр ядерної медицини "Євроклінік" відкритий на вул. Медичній, 15 – недалеко від обласного онкологічного центру. Сьогодні його презентували журналістам, представникам обласної та міської влади, головним лікарям місцевих клінік та професурі Івано-Франківського медуніверситету.

Приватний діагностичний заклад застосовує радіонуклідні методи дослідження хвороб серця, головного мозку, нирок, кісток і печінки. Він є незамінним у виявленні і оцінці поширення онкологічнихї процесів, розповів головний лікар центру Андрій Белегай. 

Важливо, і на цьому наголошував Андрій Белегай, що відмінністю пропонованої діагностики є розпізнавання патологічних процесів, тобто хворобливих змін, вже на ранніх стадіях.

"До того моменту, як хвороба встигла себе проявити", – пояснює лікар. 

Якщо таке обстеження як рентген, УЗД, КТ чи МРТ орієнтовані на структурні зміни в тканинах, то радіоізотопна діагностика дозволяє розпізнати захворювання, які проявляються на рівні біохімічних змін, – тому цей метод ще називають "молекулярною діагностикою". 

"Якщо спростити, то метод визначає не як виглядає орган, тобто дає нам змогу розпізнати хворобу не за зовнішніми змінами, а за тим, як орган працює. Ще може не бути зовнішніх змін, наприклад, у серці, але ми вже отримуємо інформацію про захворювання, – пояснює Андрій Белегай. – В цьому якраз і полягає унікальність методу. І це надзвичайно важливо для діагностування ранньої онкології". 

Три головні напрямки, в яких наразі працює Прикарпатський центр ядерної медицини: дослідження кісток, нирок та лімфатичної системи (онкопатології). 

Наразі заклад – єдиний в області та в західному регіоні України, найближчі аналогічні діагностичні клініки знаходяться в Києві.

Обстеження – платні, але дешевші, ніж у столичних центрах, зазначає головлікар. Вартість процедури – від 2500 грн плюс консультація спеціаліста. Для учасників АТО, медичних працівників, студентів медзакладів, дітей-інвалідів та непрацездатних дорослих – знижки. 

1

"Безплатним буде обстеження для окремих категорій пацієнтів з обласного онкологічного центру (колишній онкодиспансер, – ред.)", – додає Андрій Белегай. 

Протипоказанням до обстеження є тільки вагітність. Процедура займає від 30 хв. до 3 годин. Використовується американське обладнання – однофотонний емісійний комп'ютерний томограф, що дає змогу обстежувати практично всі органи і системи людини. 

У кров пацієнта вводиться невелика кількість речовини з радіоактивною міткою, яка накопичується в тканинах. Накопичення реєструється спеціальним чутливим приладом – гамма-камерою. Вона створює "фотографічне" зображення органів у 3-d режимі.

"Введена речовина не викликає алергії, є безпечною і швидко виводиться. Дослідження проводяться за сучасними протоколами і клінічними рекомендаціями Європейського товариства ядерної медицини EANM та Товариства ядерної медицини та молекулярної візуалізації SNMMI", – запевняє керівник Прикарпатського центру ядерної медицини.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: