fbpx

І на воді, і в повітрі, і на дахах: Івано-Франківськ готується до фестивалю "Porto Franko"

Стиль життя 14:25, 19.04, 2017

З 14 по 18 червня Івано-Франківськ перетвориться на "мистецький порт" і стане культурною столицею України. Щодня планується близько 20 заходів.

Сьогодні організатори "Porto Franko" розповіли про майбутній фестиваль, підготовка до якого вже почалася. У рятувальних жилетах вони зустріли журналістів і провели до одного із головних "кораблів" – Палацу Потоцьких.

1

Президент фестивалю Роман Григорів зазначив, що "Porto Franko" відбуватиметься в Івано-Франківську вже втретє (попередні рази – у 2010 та 2011 роках). Цього року фестиваль буде представлений широкою  програмою, включаючи театральну, музичну складову. Щодня планується по два десятки заходів.

"Ми дуже раді знову інтегрувати ці всі процеси у міський простір і міське середовище, поєднуватися з архітектурою. Я для себе це ідентифікую, як акт мистецький – весь колаж програм, які ми об’єднуємо. Це все цікавий мистецький процес, який для мене називається "постмодерна п’ятиденна мультидисциплінарна опера", – каже Роман Григорів.

Цього року до "Porto Franko" приєднається одеський "Koktebel Jazz Festival", а також кінофестиваль "86" зі Славутича.

"Ми б хотіли, щоб це місто стало не тільки мистецьким портом України, а й ми робимо цього року мікс двох міст – Івано-Франківська та Одеси. В нас буде одна спільна акція. Це буде великий сюрприз, а поки що це таємниця", – заінтригував Григорів.

Генеральний директор фестивалю Ростислав Держипільський зазначив, що цьогоріч "Porto Franko" буде ще більш потужним, ніж минулорічний "Porto Franko Гоголь Fest". "Мегакруті" події будуть відбуватися у різних жанрах та різних напрямках.

"Івано-Франківськ – порт, який приймає все найкраще в Україні, в Європі, у світі. Він все акумулює і як порт, як портал дає в космос, а з космосу до нас повертається все найкраще", – зазначив Держипільський.

Феєричне відкриття фестивалю відбудеться біля драмтеатру ввечері 14 червня.

"І дах театру, і площа перед театром, і фойє, усі приміщення театру перетворяться на такий собі корабель, де буде звучати музика, буде і театралізоване дійство. А також круте світлове шоу", – додав Ростислав Держипільський.

Однією з головних локацій фестивалю стане вищезгаданий Палац Потоцьких. У закинутих будівлях буде візуальна програма, а на території гратимуть іноземні ді-джеї та можна буде взяти участь в еко-програмі.

Виконавчий директор Володимир Гайдар розповів, що локації фестивалю підібрані таким чином, щоб глядачі та слухачі могли побачити все.

"Локації будуть не лише закриті, а й відкриті та напіввідкриті. Наш порт буде приймати і на воді, і в повітрі, і на дахах…" – розповів Володимир Гайдар.

Новою локацією у цьому році стане завод "Промприлад". Також планують організувати морський порт на міському озері, залізничний порт – на вокзалі. Традиційною платформою стане обласна філармонія, Музей мистецтв Прикарпаття, а вперше долучиться Ляльковий театр. Таким чином увесь центр Івано-Франківська перетвориться у великий мистецький порт і житиме фестивалем "Porto Franko".

 "Місто Івано-Франківськ як мистецький порт, куди прибуває все нове, свіже, ще не розпаковане, не розмитнене. Є нагода нашій вишуканій публіці перший раз це все побачити і "розмитнити", – додав Гайдар.

"У нас є така амбіція, щоб фестиваль став не тільки національного рівня, а й європейського. Наші всі артисти, виконавці, які були минулого року, ділилися захопленням та емоціями і в себе на сторінках, і нам висловлювали щиру подяку за те, що відвідали наше унікальне місто, – додав президент фестивалю Роман Григорів. –  Місто має величезні мистецькі переваги – це по-суті мистецький арсенал України. Кількість творчих людей серед населення, я думаю, може перевищити міста-мільйонники. Другий фактор – це географія. І третій фактор – підтримка тих, кому це небайдуже". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: