fbpx

Ініціатори "Теплого вело-міста" планують "пересадити" майже половину іванофранківців на велосипеди

Культура 19:39, 18.07, 2014

Сьогодні поціновувачам велосипедів у новому антикафе «Stantsiya» презентували стратегічне бачення програми "Тепле вело-місто", яка передбачає, що Івано-Франківськ може стати ідеальним містом для велосипедистів.

Ініціатори та учасники заходу бачать Івано-Франківськ як типове європейське місто, у якому пересування на велосипеді мало би розглядатись не як спорт, а як буденність. Основна ціль – "підсадити" якомога більше людей на велотранспорт.

"Ми бачимо Франківськ лідером в Україні – це однозначно, а також в Центрально-Східній Європі. Ми вважаємо, що за 5-10 років ми зможемо догнати і перегнати Європу. Наша основна ціль – досягти, щоб 41% мешканців стали велосипедистами. Чому 41? Бо ми хочемо, щоб їх було більше, ніж в Амстердамі – там 38%",  розповідає один з ініціаторів Віктор Загреба.

Перспективні напрямки, на яких волонтери спільноти зосереджують увагу: зручність, безпека, ставлення та відпочинок. Велосипед – найзручніший та найоптимальніший засіб пересування, особливо у невеликому місті. Велокрадіжки останнім часом в обласному центрі почастішали. Можливість ДТП за участі велосипедистів також є. Тому безпека – серед пріоритетних напрямків "руху" спільноти. Виховання масової свідомості та культури поведінки на велосипеді входить у рамки поняття "ставлення" очима учасників "Теплого вело-міста", оскільки часто трапляються порушення як зі сторони велосипедистів, так і інших учасників дорожнього руху. Окрім цього, "велосипедистів люблять усі". Відпочинок – чи не найприємніше використання велосипеда, адже ним можна легко пересуватись у рекреаційних зонах, де немає вихлопних газів. Окрім цього, кататись на велосипеді – здорово.

Учасники зустрічі подискутували про методи популяризації велоруху.  Чим більше людей говорять про велосипеди – тим краще: пропаганда цього транспортного засобу поступово долучить нових прихильників. Поступово у велосипедистів з’являються прихильники серед представників органів влади. По Івано-Франківську вже з’явилось кілька велопарковок, встановлених міською владою. Ініціатори "Теплого вело-міста" сподіваються, що це лише початок співпраці, адже з офіційною підтримкою реалізувати деякі проекти все-таки легше. Але власна ініціатива залишається на першому місці. Без неї розвивати і популяризувати велосипеди неможливо.

Учасники зустрічі також розробили ідеї конкретних велопроектів на найближчий час. І перші проекти іванофранківці зможуть побачити та взяти у них участь наприкінці серпня  на початку вересня. 

У рамках програми учасники переглянули короткометражки про велосипеди і розумну транспортну політику у містах світу.

Переосмислення вулиць в Парижі / Rethinking Streets in Paris [ukr] from lypneva.com on Vimeo.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: