fbpx

Івано-Франківщина стала лідером за кількістю батьків, які відмовляються від щеплень для дітей

Здоров'я 11:30, 25.04, 2018

Сьогодні в Івано-Франківську презентували результати дослідження "Індекс Здоров’я. Україна - 2017". Індекс здоров'я жителів Івано-Франківщини залишається четвертим найнижчим по Україні та складає 58 пунктів зі 100.

Таке дослідження проводять другий рік поспіль, і вже прослідковуються тенденції.

Директор Програмної ініціативи "Громадське Здоров’я" Міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська зазначає, що дослідження планується проводити протягом трьох-чотирьох років.

"Почалися реформи. Вони по-різному проводяться в різних областях. Всі області приблизно однаково працюють, в них приблизно однакове фінансування, однак області по-різному приймають рішення",  каже Тимошевська.

Вона також зауважує, що більше обов’язків тепер покладається на головного лікаря.

"Завдання індексу не стати індикатором Кабміну, а мати справжню думку пацієнта, щоб розуміти, що родини роблять і не роблять для того, щоб отримати якісну медичну допомогу",  пояснює Вікторія Тимошевська.

Індекс враховує, наскільки громадяни задоволені амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, чи звертаються до лікаря у разі хвороби, як оцінюють свій стан здоров'я, скільки витрачають на ліки, що знають про здоров'я та здорову поведінку. Що вищий індекс, то більш позитивний досвід мають люди у сфері охорони здоров'я.

У 2017 році населення області почало краще піклуватися про своє здоров'я у порівнянні з попереднім роком. 77% франківців сказали, що проходили медичний огляд у профілактичних цілях протягом останніх 12 місяців. Це третій найвищий показник по Україні.

Більше людей стали насамперед просити поради у провізора чи фармацевта в аптеці – 7% від усіх опитаних. Водночас на третину менше франківців стали займатися самолікуванням.

56% з-поміж мешканців області, які не зверталися до лікаря під час останньої хвороби, очікували, що хвороба пройде сама. Це найвищий відсоток в Україні, де він складає 26% в середньому.

1

Франківщина увійшла в ТОП-3 областей України, де найбільше батьків негативно ставляться до вакцинації – 21%. Це загальна тенденція для західних областей. На Прикарпатті 39% від усіх опитаних заявили, що відмовлялися від обов’язкових щеплень для своєї дитини. У середньому по Україні цей показник – 21%.

В Івано-Франківській області найбільше покращилася фінансова доступність амбулаторної допомоги – 10% опитаних вважають, що покращилась фінансова доступність медичної допомоги, яку надають сімейні лікарі чи дільничні терапевти, а 6% засвідчили про покращення допомоги вузьких медичних спеціалістів. Через фінансові причини не змогли звернутися до лікаря 21% опитаних.  

В середньому прикарпатець за місяць витрачає на ліки 718 грн. Таким чином, область опинилася на 5-му місці в рейтингу з найбільшими грошовими витратами громадян на ліки.

Дещо зменшилась кількість франківчан, які вважають, що реформа охорони здоров'я потрібна, – з 99% до 96%.

Керівниця Школи охорони здоров’я Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тетяна Юрочко зауважила, що Україна має перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань: у 2011-2012 роках померло 440 тисяч українців.

"Ситуація не покращилась і в наступні роки", – каже Юрочко.

Вона зазначає, що 8% українців не міряли тиск протягом року жодного разу, а третина українців мають високий тиск, але не контролюють його. 68% людей, які скористалися програмою "Доступні ліки", оцінили її позитивно, решта залишились невдоволеними.

Дослідження на Франківщині показали, що 54% населення мають хронічні захворювання, 48% – мають надлишкову вагу.

Зазначимо, "Індекс Здоров’я. Україна" – це інструмент системного моніторингу оцінки громадянами доступності та якості надання медичної допомоги на місцях.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: