fbpx

Івано-Франківськ матиме інноваційний парк IT-технологій

Суспільство 18:58, 09.12, 2014

В Івано-Франківську планують збудувати власну "силіконову долину" – інноваційний парк IT-технологій, який забезпечить щонайменше 500 нових робочих місць для програмістів вже у 2017 році.

Про це повідомив Тарас Виноградник, директор девелоперської компанії "Арсенал Сіті" та один із авторів проекту, пише Репортер.

"Україна посідає 4 місце у світі за кількістю програмістів і одне з перших місць по трудовій міграції. Тому ми просто зобов’язані зробити все можливе для того, щоб молоді фахівці залишались працювати в Україні. Поки що допомоги місцевої влади не було", – сказав Виноградник.

Сучасний парк IT-технологій буде складатись із трьох споруд: робочі приміщення, житловий простір і готельно-розважальний комплекс із коворкінгом та фаблабом. Проект вже внесений у Генеральний план мікрорайону міста, що реалізовується за інвестиційні кошти в межах вулиць Коновальця – Чорновола – Сорохтея – Національної Гвардії. Ініціативу вже підтримали цілий ряд провідних IT-компаній міста та України.

"У нас є розуміння фінансування цього проекту — це інвестиційні кошти та співфінансування. Якщо все буде добре, то ми зможемо розпочати будівництво вже у другому кварталі 2015 року і закінчити його у 2017", – наголосив Тарас Виноградник.

Українські виші щорічно випускають до 16 тисяч спеціалістів у галузі IT. Тим не менше, кожного року з України виїжджає до 6 тисяч висококваліфікованих IT-фахівців. Це сумна статистика, адже разом із ними Україна втрачає інтелектуальний потенціал, який у сучасному світі забезпечує стрімкий розвиток економіки.

Внаслідок щорічного виїзду за кордон 6 тисяч програмістів країна втрачає від 300 до 900 млн $ ВВП (продуктивність праці у розрахунку на співробітника при аутсорсинговій моделі складає приблизно 50 000 $ на рік, при продуктовій моделі близько 120 000 —150 000 $ і навіть більше).

До теми

Силіконова (Кремнієва) долина в США – це територія, на півострові Сан-Франциско в Каліфорнії, де працюють ключові американські корпорації, які спеціалізуються на сучасних електронних та інформаційних технологіях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: