fbpx

Івано-Франківськ стане першим містом, що запровадить енергосервіс у семи школах

Суспільство 20:35, 07.03, 2018

Міськвиконком прийняв рішення про закупівлю енергосервісу для бюджетних установ міста. Проект вносять як результат підписаного меморандуму між міською радою та Державним агентством з енергоефективності.

Згідно з рішенням буде оголошено тендер, де підприємці пропонуватимуть свої послуги з економії енергоресурсів у визначених бюджетних будівлях за власні кошти. Перемогу в тендері отримає той, хто запропонує більшу економію. Місто на його реалізацію не витрачатиме жодної копійки.

За словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, цей крок – це такий собі експеримент. Він не передбачає жодних фінансових витрат чи ризиків з боку міського бюджету, пише прес-служба МВК.

"До участі в тендері допускаються всі суб’єкти, які займаються управлінням з енергозбереження і які виявлять бажання реалізовувати свої проекти власним коштом. Прибутком для цих надавачів послуг стане відсоток економії за певний визначений час. Після використання визначених одиниць виміру енергоносіїв реалізований проект вже дає реальну економію місту. Навіть якщо переможець тендеру встановлює власним коштом обладнання, але фактичної економії немає, то місто нічого не компенсує",  пояснив Михайло Смушак.

Таким чином, Івано-Франківськ стане пілотним із запровадження енергосервісу в бюджетних закладах міста. Адже поки в Україні ще немає таких реалізованих проектів. Поки серед об’єктів енергосервісу визначено 7 адрес: ЗОШ № 21, 28, 24, 18, 10, 19 та "Школа-гімназія №3".

Довідково:

Енергосервіс  комплекс технічних та організаційних енергозберігаючих (енергоефективних) та інших заходів, спрямованих на скорочення замовником енергосервісу споживання та/або витрат на оплату паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг порівняно зі споживанням (витратами) за відсутності таких заходів.

Суть енергосервісу полягає в тому, що приватний інвестор виконує термомодернізацію, профінансувавши її з власних коштів, і може отримувати прибуток за рахунок досягнутої економії на комунальних платежах.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: