fbpx

Івано-Франківськ недоотримує близько 70 млн грн акцизу на тютюн і алкоголь

Економіка 23:35, 24.12, 2015

Сьогодні, 24 грудня, міський голова ознайомився з роботою Державної податкової інспекції в Івано-Франківську.

Для Руслана Марцінківа провели екскурсію установою, продемонстрували робочі місця, обладнані за новою схемою задля максимальної зручності роботи з громадянами.

"Окремі кабінки і кабінети облаштовані таким чином, аби кожен працівник займався своїм сектором робіт і категорією осіб без втручання в роботу колеги,  прокоментував директор ДПІ Любомир Слободян. – Саме тому у нас тепер майже немає великих черг, єдиний виняток – кінець-початок року, коли усі фізичні особи-підприємці подають звітність. Усі юридичні особи перейшли на електронний реєстр, що значно спростило їх обслуговування. Проте фізичні особи не поспішають приймати нововведення у податковій системі і прагнуть особисто здійснити візит в інспекцію".

Під час зустрічі Руслан Марцінків поцікавився питанням наповнення міського бюджету у наступному році. Тут начальник ДПІ виділив фінансові надходження від земельного податку, який тепер зменшиться відповідно до рішення Івано-Франківської міської ради.

Окрім того, міський голова попросив пана Слободяна ознайомити його з акцизними зборами, а саме скільки втрачає місто через різноманітні махінації з продажу нафтопродуктів, тютюну та алкоголю.

За даними ДПІ, Івано-Франківськ щороку недоотримує близько 3,2 млн грн від "Укрнафти" та "Укрпатролу" через оформлення низки фактів роздрібної торгівлі бензином як оптової. І така схема, на жаль, працює вже давно, тому необхідно шукати механізми її контролю та запобігання.

Що стосується торгівлі алкоголем, то тут ситуація ще сумніша. Адже, як констатував Любомир Слободян, близько 80% усіх алкогольних виробів, які продаються в Івано-Франківську, "розливають" взагалі за межами нашої області, тому неможливо відстежити фінансові потоки. Загалом з акцизу за тютюн та алкоголь місто втрачає близько 70 млн грн щороку.

Руслан Марцінків дав доручення проконтролювати цю галузь і нарешті навести там лад. Однак, за словами начальника ДПІ, допустима нині система контролю дуже недосконала. Створюються робочі групи, які здійснюють перевірки, але процедура їхнього офіційного формування дуже копітка і настільки прозора, що порушник може заздалегідь дізнатись про рейд. Тому це питання також ще потребує доопрацювання.

Ще одна проблема ДПІ – підприємства-банкрути. Серед них основну нішу займають комунальні підприємства міста та такі заводи як "Родон", "Індуктор", "Пресмаш" та інші. Усі разом вони заборгували близько 30 млн грн. Тому Любомир Слободян запропонував міському голові влаштувати зустріч з виконавчою службою і зобов’язати провести відповідний аудит задля погашення банкротами хоча б частини боргу. Таку ініціативу Руслан Марцінків підтримав та пообіцяв якомога швидше виконати.

Насамкінець міський голова поцікавився, що найбільше турбує громадян у роботі ДПІ. Виявилось, що є занепокоєння з приводу можливих змін у Податковому кодексі України. Стосовно будь-яких нововведень Руслан Марцінків попросив пана Слободяна швидко та доступно інформувати населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: