fbpx

Франківські активісти запропонували комплексну реформу системи пасажирських перевезень

Суспільство 11:21, 20.02, 2018

Івано-Франківська міська організація Української Галицької Партії звернулася до міського голови Руслана Марцінківа з приводу ситуації, що склалася із пасажирськими перевезеннями у місті.

В УГП зазначили, що у Франківську, так само як у більшості українських міст, мешканці не задоволені організацією пасажирських перевезень, станом міського пасажирського транспорту, поведінкою та постійними претензіями перевізників, хаотичними спробами влади реформувати систему перевезень.

"Завдання міської влади – хоча би приступити до реформування. Ситуація на сьогодні є такою, що влада періодично реагує на ті чи інші проблеми  десь в автобусі на якомусь маршруті щось відбулося", – зазначила голова Івано-Франківської міської організації політичної партії "Українська Галицька Партія" Наталія Сербин.

За її словами, комунальний транспорт займає лише 20% ринку перевезень, 80% – приватні перевізники. На думку активістів, місту бракує цілісної стратегії розвитку ринку міських транспортних перевезень. Концепцію комплексної реформи активісти виклали у заяві до міської влади. 

Тож вони пропонують:

– Змінити механізм відбору перевізників – не роздавати маршрути, а запропонувати послугу з перевезення пасажирів. Основним критерієм відбору має бути ціна за 1 км шляху. Закупівлю проводити через систему "Прозорро"

"Цей принцип вже діє в КП "Електроавтотранс", і важливо, щоб він був запроваджений на весь ринок,  зазначила Сербин.  Якщо перевізники будуть розуміти, яка ціна за кілометр, і вона буде реально рентабельною, то на ринок однозначно зайдуть добросовісні перевізники, а не ті, які на сьогодні створили асоціацію і маніпулюють громадою та міською владою".

– Впровадити електронний квиток;

"Про це неодноразово заходить мова, однак за два роки нічого не зроблено", – зауважила Наталія Сербин.

– Управління міськими пасажирськими перевезеннями передати окремій управляючій компанії, що дасть можливість забезпечити якісний менеджмент;

"Якщо говорити про пасажирські перевезення, тільки якісний менеджмент може допомогти втілити якісну реформу, – вважає Сербин. – Водії не повинні мати справи з грошима та квитками, а пасажири мають отримати можливість купувати квитки через усі можливі нині засоби, починаючи від кіосків і закінчуючи інтернет-банкінгом".

– Створити рівний доступ до ринку перевізникам різних форм власності – комунальні підприємства, які сьогодні є збитковими, можна передати у концесію.

В УГП переконані, що в результаті впровадження таких змін на ринок зможуть вийти добросовісні перевізники, громада Івано-Франківська отримає кращі послуги, а якісне управління пасажирськими перевезеннями наблизить нас до європейських стандартів.

"Це, напевно, перші кроки. Це не означає, що завдяки цим змінам можна повністю змінити міські пасажирські перевезення. Ці напрацювання є прийнятними для багатьох експертів", – підсумувала Сербин.

Вона зазначила, що ці зміни підтримують в міському Управлінні транспорту і зв'язку, однак на їх втілення потрібна політична воля більшості представників міської влади. 

"Якщо Івано-Франківська міська влада повинна повністю забезпечувати громадський транспорт, то вона сама повинна визначати правила на цьому ринку. В нас є гібридна децентралізація, яка дає можливість владі не повністю реалізувати новий принцип. Це нікому нецікаво і некомфортно,  каже Сербин.  Тільки треба розуміти, що, крім реформування, є політична воля  чи буде мати бажання міська влада і та політична більшість, яка сьогодні є, прийти до реформ, а не популістично, точково щось змінювати?"

Також УГП передали звернення до Міністра інфраструктури України про скасування чинного порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: