fbpx

Івано-Франківська облрада пропонує стягнути з Російської Федерації відшкодування збитків репресованим українцям

Наша історія 11:15, 22.06, 2018

Депутати Івано-Франківської обласної ради сьогодні на засіданні сесії прийняли звернення до Президента та Прем'єр-міністра України про необхідність судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків.

Звернення зачитав депутат Сергій Адамович.

Подаємо текст звернення повністю:

"Під час Другої Світової війни нацистський режим Німеччини створював концентраційні табори і гетто, у яких насильно утримував велику кількість людей. Багато людей було вивезено на примусові роботи в Німеччину, серед яких значна частина – мешканці України.

Федеративна Республіка Німеччина як правонаступник нацистської Німеччини здійснила масштабні заходи з денацифікації, демілітаризації та демократизації суспільства і розпочала виплати жертвам репресій. Починаючи ще з 1950-х рр., ФРН сплатила приблизно 90 млрд марок репарацій, здебільшого жертвам Голокосту.

Відповідно до рішення уряду Німеччини у 1993-1994 рр. для виплати компенсацій жертвам нацизму в Україні, Молдові, а також у країнах Середньої Азії та Закавказзя було виділено 400 млн марок. Натомість у 2001– 2006 рр. 468 тисяч людей в Україні отримали компенсаційні виплати у розмірі 881,5 млн євро. Насамкінець 21 травня 2015 р. німецький парламент ухвалив рішення про виплату "символічної грошової допомоги" обсягом 2500 євро колишнім радянським військовослужбовцям, які перебували в німецькому полоні під час Другої світової війни. Зазначимо, що, крім Німеччини, виплати компенсацій жертвам нацизму з 1999 р. також здійснює Австрія.

Натомість тоталітарний більшовицький режим з 1917 по 1991 рр. вбивав, піддавав тортурам, ув’язнював, змушував у нелюдських умовах важко працювати мільйони українців. На відміну від ФРН, Росія не покаялася за вчинені злочини і не була покарана рішенням міжнародних судових установ, а не покаране зло породжує нові злочини.

Відзначимо, що коли після розпаду СРСР постало питання про правонаступництво, то Російська Федерація самовільно відвела собі основну роль. Документальним підтвердженням цього слугує указ "Про державну власність колишнього Союзу РСР за кордоном", який підписав колишній президент РФ Б. Єльцин в лютому 1993 р. Згідно з указом, Росія, як основна правонаступниця СРСР, перебрала на себе всі його права і зобов’язання.

У зв’язку з вищезгаданими фактами, загальновідомими документальними підтвердженнями злочинів СРСР в Україні та керуючись основними міжнародними актами, зокрема Загальною декларацією прав людини, Європейською конвенцією про незастосування строків давності до злочинів проти людяності та воєнних злочинів та законодавством України, просимо Президента та уряд України розпочати процедуру судових позовів у міжнародно-правові інституції щодо стягнення з Російської Федерації відшкодування репресованим українцям завданих матеріальних та моральних збитків". 

63 депутатів проголосували "за", 8 – не голосували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: