fbpx

"Івано-Франківськгаз" завершив 2017 рік зі збитком у 87,2 мільйона гривень

Економіка 14:41, 30.03, 2018

Прибуток компанії "Івано-Франківськгаз" за 2017 рік, що формується за рахунок тарифу на розподіл природного газу, минулого року становив 480,7 млн грн. Через те, що встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат "Івано-Франківськгазу", видатки компанії перевищили прибуток.

Головною причиною фінансових втрат є невиправдано занижена тарифна виручка компанії за розподіл природного газу, яка не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг, інформує прес-служба підприємства.

Наприклад, розрахунком чинного тарифу передбачено, що "Івано-Франківськгаз" закупатиме на ринку газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 5866,5 грн/тис. куб. м. Але середня ціна природного газу минулого року становила 7966,6 грн/тис. куб.

В чинному тарифі "Івано-Франківськгаз" на закупівлю природного газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 180,7 млн грн, а фактична його вартість склала 200,1 млн грн. З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 41,6% від усієї тарифної виручки, занижена ціна газу у розрахунку чинного тарифу стала головною причиною отримання збитків.

За 2017 рік зросли інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних матеріалів, необхідних для роботи служб "Івано-Франківськгазу", у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 9,6%.

Складна фінансова ситуація позначилась і на рівні оплати праці на підприємстві. За підсумками минулого року, середня заробітна плата працівників ПАТ "Івано-Франківськгаз" склала 5372 гривень, що на 30% менше, ніж середня зарплата по промисловості і в десятки разів нижча за середню зарплату співробітника НАК "Нафтогаз України".

"Івано-Франківськгаз" неодноразово звертався до НКРЕКП, яка встановлює тарифи на розподіл природного газу, з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії. В 2017 році ПАТ "Івано-Франківськгаз" двічі проходило процедуру подання тарифів, однак вони не були затверджені.

В березні поточного року "Івано-Франківськгаз" з додержанням всіх процедур вчергове подав до НКРЕКП обґрунтування нового тарифу. Він розроблений згідно з Тимчасовою методикою визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, яка діятиме до 31 березня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: