fbpx

Івано-Франківські медики удосконалювали навики надання реанімаційної допомоги новонародженим

Здоров'я 17:52, 21.05, 2014

В Івано-Франківському перинатальному центрі в рамках україно-швейцарської програми «Здоров’я матері і дитини» пройшов навчальний семінар «Початкова, реанімаційна і післяреанімаційна допомога новонародженим в Україні» з питання оптимізації та стандартизації методики надання початкової, реанімаційної і післяреанімаційної допомоги новонародженим.

Як повідомили "Курсу" у прес-службі ОДА, участь у семінарі взяли професор кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету ім.. Данила Галицького Дмитра Добрянського, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Роман Мельник, головний спеціаліст з акушерства та гінекології Володимир Дзьомбак та головний спеціаліст з педіатрії Лідія Сенюта.

На семінарі розглядалися питання оптимізації та стандартизації методики надання початкової, реанімаційної  і післяреанімаційної  допомоги новонародженим.

За статистикою, 5-10% усіх новонароджених потребують принаймні часткової медичної допомоги в пологовому приміщенні, а близько 1% – у реанімації. Остання цифра у масштабах сучасної України означає, що щорічно майбутні життя і здоров’я близько 5 тис. немовлят безпосередньо залежать від кваліфікації медичного персоналу і технічного забезпечення пологових приміщень.

«Ця тема не втрачає своєї актуальності цілого розвитку акушерства та педіатрії, – зазначає професор Дмитро Добрянський. – Вона є актуальна в усіх країнах світу, хоча і відрізняються своїми особливостями. Україна йде правильним шляхом. Кожного року з’являються документи, які працюють саме в такий спосіб. Даний протокол є особливо важливий, тому що надання невідкладної допомоги вимагає чітких і злагоджених дій, а у випадку новонародженої дитини такі дії мають координувати між собою фахівці різних спеціальностей».

За словами Романа Мельника, на основі практичних дій протоколи удосконалюються і оновлюються. Такі заходи допомагають до автоматизму відпрацьовувати надання медичної допомоги новонародженій дитині в пологовому залі, адже саме від своєчасності й якості початкових реанімаційних заходів в пологовому приміщенні значною мірою залежить результат ранньої адаптації новонародженої дитини. Це впливає не лише на виживання немовлят у перші дні життя, але й на їхній подальший розвиток і показники здоров’я  в наступні вікові періоди, а своєчасне надання кваліфікованої реанімаційної допомоги новонародженим дозволяє знизити їх смертність і захворюваність. Тому кожний медичний працівник пологового закладу повинен володіти навичками початкової реанімації.  

Порівняно з попереднім роком в Івано-Франківській області знизилась малюкова, ранньонеонатальна та перинатальна смертність.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: