fbpx

Івано-Франківський Карітас провів серію просвітницьких заходів з протидії торгівлі людьми

Суспільство 14:39, 10.12, 2016

На початку грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби проти рабства.

На жаль, торгівля людьми, трудове рабство, торгівля органами залишаються актуальними проблемами у сучасному суспільстві. Незважаючи на те, що живемо ми у XXI столітті, коли рабства не мало б існувати як такого. Але реалії інші. Статистика, яку наводить Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, є невтішною. Щоразу більше наших громадян потрапляють у тенета торговців людьми. За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року.

Із січня до вересня 2016 року Представництво МОМ в Україні надало допомогу 777 постраждалим від торгівлі людьми, які зазнали експлуатації переважно в Росії, Польщі та на території самої України. 90% із них постраждали від примусової праці, 60% жертв, яким МОМ надала допомогу цього року, становлять чоловіки. 80% постраждалих мають вищу чи професійну освіту, 72% походять із міст та містечок, що відображає загальне погіршення економічної ситуації в Україні.

 У січні-червні 2016 р. Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні виявило 491 особу, яка постраждала від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації, у 13 країнах, у т. ч. в Україні, та надало їм допомогу. Це на 59% більше за показник січня-червня минулого року.

Російська Федерація залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України – 68% постраждалих осіб, які звернулися по допомогу до МОМ у першому півріччі 2016 року, повернулися саме з цієї країни. На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулося 17% постраждалих осіб, з них понад 80% постраждали у Польщі. Інші країни призначення у 2016 р.: Туреччина, ОАЕ, Ізраїль, Молдова (включно із самопроголошеною Придністровсько-Молдавською Республікою) та Білорусь.

Число осіб, які постраждали від внутрішньої торгівлі людьми, зросло та становило 7% від загальної кількості випадків (у порівнянні із менш ніж 3% у 2015 р). Значна кількість тих, хто постраждав від внутрішньої торгівлі людьми у 2016 р., піддавались експлуатації на території Автономної Республіки Крим.

Як і в попередні роки, більшість постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у січні-червні 2016 р., зазнали трудової експлуатації – 93%, у порівняні з 91% у 2015 р. Основними галузями цього виду експлуатації були виробництво, будівництво та сільське господарство. Новий вид експлуатації, що привернув увагу Представництва МОМ в Україні у 2016 році, – це торгівля людьми з метою використання у перевезенні наркотичних речовин.

У перші 6 місяців 2016 року серед постраждалих осіб, які отримали допомогу, переважали чоловіки (59%). Більшість (63%) постраждалих осіб у 2016 р. – молоді люди до 35 років; шестеро постраждалих осіб – неповнолітні. Вісімдесят відсотків постраждалих мають технічну або вищу освіту; 72% походять із обласних центрів, що відображає загальне погіршення економічної ситуації в Україні. У більшості випадків вербування відбувалося на місцевому рівні через особистий контакт (64%), Інтернет (23%), місцеві газети або вуличні оголошення (18%). Середня тривалість експлуатації становила від трьох до шести місяців, після чого постраждалих осіб зазвичай відпускали або вони втікали.

Україна і надалі змушена вирішувати проблему масового внутрішнього переміщення осіб з Донбасу і АР Крим. Внутрішньо переміщені особи (ВПО) є цільовою групою для недобросовісних посередників, які пропонують послуги з еміграції та отримання статусу біженця за кордоном. У 2015-16 рр. МОМ виявила 19 випадків торгівлі людьми (або спроб торгівлі людьми) серед внутрішньо переміщених осіб. Ситуація на тимчасово непідконтрольних уряду територіях, а також уздовж лінії розмежування надалі викликає серйозне занепокоєння. МОМ проводить регулярний моніторинг ситуації, вивчаючи повідомлення у пресі та через опитування місцевих громадських організацій та внутрішньо переміщених осіб, а також аналізуючи статистику “гарячої лінії” 5272.

Отож в Карітасі поділяють думку, що є потреба в регіоні  проводити  заходи, направлені на  запобігання злочинів торгівлі людьми. Психологи, соціальні працівники, волонтери проводять численні інформаційні акції, просвітницькі заходи у навчальних закладах області, центрах зайнятості тощо.

Серія інформаційно-просвітницьких заходів, присвячених запобіганню торгівлі людьми, організованих Івано-Франківським Карітасом, відбулася із листопада до грудня. Під  пильною увагою учні та студенти коледжів та училищ, також безробітні, які перебувають на обліку у центрах зайнятості у районних центрах.

Серед закладів, де проводилися інформаційні заходи: Івано-Франківський базовий медичний коледж та Івано-Франківське музичне училище ім. Дениса Січинського. Студентів ознайомили зі статистикою торгівлі людьми, та, головне – з тим, як вберегтися від небезпеки, як правильно оформляти документи на працевлаштування, при укладанні шлюбу чи виїзді на навчання за кордон.

“На сьогоднішній день інформація про те, як вберегтися від того, аби не постраждати від торгівлі людьми, є достатньо актуальною та необхідною, – наголошує заступник директора з виховної роботи Івано-Франківськог базового медичного коледжу Наталія Малюванчук. – Як для студентів, так і для викладачів. Адже майже у кожній родині є хтось, хто перебуває за межами України. Є і ті, хто планує їхати чи на роботу, чи з  інших потреб. І щоб знати, як правильно оформити документи на виїзд, де знайти, у разі необхідності, допомогу та підтримку, такі інформаційно-просвітницькі заходи є дуже доцільні. Знаємо також, що в Україні можна потрапити у трудове та сексуальне рабство. Тому захищатися маємо вміти і тут теж. Завдяки Карітасу отримуємо дійсно змістовну та ґрунтовну інформацію”.

“Завдяки зустрічі з соціальним працівником Карітасу отримала інформацію, яка цікавила давно: як вберегтися від небезпеки при виїзді за кордон, правильно оформити документи, куди звернутися у разі небезпеки. Адже насправді маємо знати про це значно більше”,  ділиться студентка медичного коледжу Лілія Водніцька.

В Калуському міськрайонному центрі зайнятості теж наголошують на тому, що інформаційно-просвітницькі заходи з запобігання торгівлі людьми, які проводять соціальні працівники Івано-Франківського Карітасу, є необхідні та корисні. “Такі заходи є дуже актуальними для тих, хто перебуває у нас на обліку, – підкреслює провідний фахівець відділу активної підтримки безробітних Калуського міськрайонного центру зайнятості Еліна Абрамець. – Ми дуже вдячні Карітасу за те, що нам допомагає. Сподіваємося, що наші зустрічі відбуватимуться неодноразово”.

“З преси ми дізнаємося надто мало про те, як вберегтися від небезпеки при працевлаштуванні на роботу за кордоном та і, зрештою, в Україні,  каже пан Петро. – Тому вдячний за змістовну, фахову та цікаву інформацію, яку зміг отримати від Карітасу”.

У планах Івано-Франківського Карітасу постійне проведення інформаційно-просвітницьких заходів з запобігання торгівлі людьми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: