fbpx

"Івано-Франківський Новий Театр" стане комунальним

Культура 17:52, 21.12, 2016

КП "Івано-Франківський Новий Театр" працюватиме на базі Народного дому "Княгинин".

Про це йшлося на засіданні постійної депутатської комісії Івано-Франківської міської ради з питань гуманітарної політики.

Заступник начальника управління культури Івано-Франківського МВК Любомир Никорак розповів, що це буде неприбутковий заклад культури, підзвітний міській раді та підпорядкований управлінню культури. "Новий театр" буде більше спрямований на молодь та ставитиме сучасні вистави.

"Проблема у тому, що молодь не дуже цікавиться театром. Ми хочемо активізувати молодь, щоб відвідувала хоча би сучасні вистави", – зазначив Любомир Никорович.

Основна мета закладу – дати можливість молодим людям зарекомендувати себе.

"Це нові сучасні креативні тенденції розвитку театру. Є молоді люди, які себе вже зарекомендували. Є підтримка міського голови. Це не драматичний театр, і навіть не альтернативний, а театр, який дозволить робити постановки сучасних авторів, режисерів, яких в Україні багато, але вони не завжди можуть себе реалізувати",  пояснив Любомир Никорович.

Наразі в місті є лише театральні студії чи гуртки. Персонал театру буде розміщений у Народному домі "Княгинин". Штатний розпис передбачає 15 вакансій, серед яких 10 творчих, на які кандидати відбиратимуться на конкурсній основі. Сьогодні "Новий театр" у тій формі, у якій він вже існує, очолює молодий режисер Тарас Бенюк, який раніше звертався до міської ради із проханням про надання офіційного статусу і приміщення.

Щодо фінансування, то за попередніми розрахунками на наступний рік необхідно виділити 300 тисяч гривень лише на зарплати. Однак при цьому не враховувалися  зміни до тарифних розрядів та зміни до мінімального розміру зарплат, які очікуються з 1 січня 2017 року.

Член комісії Олександра Федорук поцікавилася, чи буде у молодих акторів стимул для розвитку, якщо "Новий театр" фінансуватиметься з міського бюджету.

"Я думаю, що буде стимул,  відповів Любомир Никорович.  У нас є обласний театр, який не є на противагу, але в місті буде два заклади одного спрямування, і вони старатимуться зацікавити глядача. Буде здорова конкуренція. Вони змушені будуть старатися, щоб вийти на ринок театральних послуг та робити цікаві постановки".

"Новий театр" надаватиме перевагу випускникам Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету, а студенти зможуть тут проходити практику. 

Комісія одноголосно підтримала проект рішення про створення КП "Івано-Франківський Новий Театр".

Додамо, що 27 грудня "Новий театр" влаштовує благодійну виставу, щоб зібрати кошти на лікування режисера Володимира Кучинського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: