fbpx

Іванофранківці визначаються, яким має бути бюджет участі 2019

Суспільство 14:40, 23.12, 2018

Напередодні різдвяно-новорічних свят кипить робота з оновлення бюджету участі Івано-Франківська.

Реалізація проекту з розробки нової моделі бюджету участі в місті Івано-Франківську увійшла у фазу активних обговорень. Громадська організація "Івано-Франківський регіональний центр" спільно з Івано-Франківською мерією розпочали проведення зустрічей з містянами для узгодження моделі бюджету участі на 2019 рік. Ця діяльність здійснюється в рамках проекту, який виконує IWPR за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії.

Першим результатом стало формування ініціативної групи з вироблення нового формату бюджету участі, яка складається з представників громадського сектору, освіти, медицини, бізнесу і міської влади. Більшість активістів уже мали справи з бюджетом участі: є ті, котрі мали ідеї, проте їх наразі не пощастило втілити, та ті, яким вдалося перемогти і впровадити свої проекти.

Наступним кроком стало розроблення онлайн-опитувальника (bit.ly/anketa_bu) для визначення основних параметрів бюджету участі. На початку грудня містян запросили висловити їхнє бачення про авторів проектів, поділу проектів в залежності від обсягу фінансування, максимальної вартості одного проекту, особливостей голосування за проекти та ін. Наразі анкетування не закрите і триватиме до 10 січня 2019 року.

Водночас підбито проміжні підсумки на основі відповідей іванофранківців. Так, на сьогодні в опитуванні взяли участь 52 людини. Трохи більше половини жінки (55%). Вікова категорія мешканців, які брали участь в опитування, – 36-45 років (38%), 46-60 років (15%) та молодь 18-35 років (40%).

За підсумками анкетування більшість респондентів вважають, що оптимальним є поділ проектів на дві категорії проектів: малі і великі проекти (82% опитуваних). Щодо максимальної вартості проектів, то 46% опитаних вважають, що малий проект має бути до 100,0 тис. грн, 37% – до 50 тис. грн. Вартість великого проекту, на думку учасників опитування, має становити не більш як 500 тис. грн (43%), не більш як 300 тис. (37%), не більш як 200 тис. грн (15%).

62% переконані, що слід приймати і допускати до голосування проекти будь-якої тематики без обмежень.

Трохи більше половини учасників опитування вважають, що подавати проекти і голосувати за них повинні містяни незалежно від офіційно підтвердженої реєстрації місця проживання в Івано-Франківську (відповідно 51% і 57% голосів). Бути автором проекту і голосувати за проекти можна з 18 років, вважають респонденти (відповідно 63% і 59% голосів). 90% опитаних переконані, що за відбір і моніторинг реалізації проектів має відповідати робоча група, що формується за відкритою формулою за участі всіх охочих.

79% містян, які відповідали на питання анкети, стверджують, що основне завдання бюджету участі – це активізувати мешканців для згуртування навколо спільних ідей, потреб, проблем з метою їхнього вирішення.

Наразі триває розробка проекту положення про бюджет участі. Наприкінці грудня відбулося дві зустрічі з учасниками ініціативної групи та авторами проектів попередніх періодів. Ще декілька зустрічей для детального обговорення заплановано провести у січні. Окрім того, вже невдовзі проект положення про бюджет участі буде виставлений для обговорення усіма зацікавленими мешканцями.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: