fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Учасники програми "Стале домогосподарство" в Івано-Франківську зекономили понад 31 тисячу літрів води за тиждень

Учасники програми "Стале домогосподарство" в Івано-Франківську зекономили понад 31 тисячу літрів води за тиждень

19:46, 28.08, 2014

У рамках програми "Стале домогосподарство" в Івано-Франківську сформували два десятки екокоманд, і усі учасники протягом трьох місяців вчились заощаджувати ресурси.

У кожній екокоманді від чотирьох до шести учасників, усього – близько 200 осіб долучились до програми, хоча ще у червні їх було 80. Впродовж трьох місяців вони у власному побуті практично застосовували поради щодо енергозбереження, сортування сміття, зменшення витрат води, навчались заощаджувати сімейний бюджет та вести екодружній стиль життя. І це дало результати.

На підсумковій зустрічі, що відбулась 28 серпня, учасники програми "Стале домогосподарство" порахували, скільки ресурсів тепер вони щотижня заощаджують для своєї родини і, звісно, для міста (вода, електроенергія, скорочення відходів).

Головний координатор проекту "Освіта для сталого розвитку в дії" Ігор Сущенко порахував – кожного тижня учасники програми економлять понад 31 тисячу літрів води.

"Якщо хтось має справу з математикою, то можете порахувати – помножити на 4 – це вже буде за місяць, а ще на 12 – за рік. Тобто пишайтеся. Насправді, ще одне озеро можна зекономити для Франківська", – каже Сущенко.

Окрім цього, франківці не викинули понад 167 кілограмів сміття, при тому, що тонна займає близько 5 м2. За тиждень також зекономили понад 600 кВт електроенергії, тобто нею можна забезпечити 16 сімей.

Учасники екокоманд на зустрічі також поділилися власними історіями участі у програмі – як змінився їхній стиль життя, і навіть їхніх сусідів. До прикладу, у сім’ї молодої мами, Оксани Іванюк, витрати на комунальні послуги скоротились до 60% і вона майже цілком відмовилась від поліетиленових пакетів; чоловік Лілії Борисової із місцевого соццентру під впливом програми змайстрував компостну яму, сама ж Ліля залучає сусідів до роздільного збору сміття; а економіст Марічка Федорук на власному балконі почала вирощувати грядки.

Програма зі збереження енергоресурсів впровадженна в 22 країнах світу. В Україні проект реалізує благодійна організація "Вчителі за демократію та партнерство" сумісно зі шведською організацією "Глобальний план дій" за підтримки фонду шведського уряду SIDA.

В Івано-Франківську представники програми в Україні вирішили випробувати пілотний проект, адже, за словами організаторів, це місто наближене до Європи.

"Ми вирішили, що тут найпасіонарніші люди, які добре сприймають все нове. Вони ближчі до Європи і європейських принципів, цінностей та норм життя", – розповідає Галина Гупан, координатор проекту "Стале господарство" в Україні.

Перші спроби реалізувати програму були ще в 2013 році. Тоді зібрали досвід кількох країн у пробні посібники, які роздали п’ятьом місцевим екокомандам. Останні пробували адаптувати іноземний досвід до українських умов і заощаджувати ресурси, а тоді вже давали рекомендації – що варто запропонувати українцям, а що буде недоречним.

Досвід Івано-Франківська вже планують перехопити й інші регіони. А поки у школах 14 областей, у тому числі і на Прикарпатті, популярними є освітні екопроекти.

В умовах нагальної потреби України в подоланні енергонезалежності програми, які навчають заощаджувати, стають мейнстрімом. В Івано-Франківську для навчання в програмі "Стале домогосподарство" вже набрали нову групу з 25 людей, які після проходження тренінгу набиратимуть свої екокоманди і вчитимуть інших, як економити. Організатори наголошують, що наступний тренінг відбудеться 12-13 вересня і вже зареєструвались 15 учасників.

Зареєструватись можна на сайті Стале домогосподарство. Тренінги безкоштовні. Учасники безкоштовно отримають "Порадник" програми для усіх членів своїх екокоманд.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: