fbpx

Іванофранківцям нагадали про небезпеку стати жертвою торгівлі людьми

Суспільство 10:43, 02.12, 2015

2 грудня, у Міжнародний день боротьби за скасування рабства, в Івано-Франківську Карітас спільно із департаментом соцполітики підбили підсумки інформаційної кампанії проти торгівлі людьми "Кожен постраждалий має право на допомогу", яка тривала з червня по листопад 2015 року.

Основна мета такої кампанії – виявлення постраждалих від торгівлі людьми та надання їм водночас всебічної допомоги від держави та громадських організацій, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми. До компанії долучились держслужбовці, члени міжвідомчих координаційних рад.

За час проведення кампанії на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми поступило 406 телефонних дзвінків з території Івано-Франківської області. Таким чином протягом 2015 року Карітас разом із департаментом соцполітики ідентифікували 6 постраждалих від торгівлі людьми, було порушено одну кримінальну справу за статтею 149 ККУ, а винних притягнуто до кримінальної відповідальності позбавленням волі на 3 роки і 6 місяців. 7 осіб подали заяви до Мінсоцполітики на отримання статусу постраждалого, у тому числі 3 осіб – повторно. 4 особи отримали статус постраждалого від торгівлі людьми та отримують допомогу від держави відповідно до затверджених планів реабілітації. 5 постраждалих отримують допомогу від Карітасу та Міжнародної організації з міграцій в Україні. 3 осіб отримали повторні відмови у присвоєнні статусу постраждалих від торгівлі людьми.

Отець Володимир Чорній, директор Фонду Карітас Івано-Франківськ УГКЦ, розповів, що організація займається проблемами торгівлі людьми з 2004 року.

"Якщо раніше це було сексуальне рабство, у яке потрапляли жінки, які хотіли виїхати за кордон, то сьогодні це і трудове рабство, у яке потрапляють чоловіки", – наголосив о. Володимир.

Працівник департаменту соцполітики Назарій Кузенко зазначає, що ця проблематика ніколи не втрачала актуальності. Він наголосив, що прибутки від торгівлі людьми займають третє місце у світі після торгівлі зброєю та наркотиками. Він зазначає, що заходи щодо популяризації проблеми проходили і в районах області.

"Суспільство поки що недостатньо сприймає таку інформацію. Можливо, через необізнаність. Часто керуються міфом: "це може статися – лише не зі мною",  зазначив Назарій Кузенко.

Він додав, що до департаменту звернулося 15 осіб, 9 вдалося отримати статус постраждалого від торгівлі людьми. Соціологи підрахували, що близько 70% українців стають заручниками трудової торгівлі людьми у Росії.

Прикарпатці стають жертвами торгівлі людьми і в межах України тоді, коли це стосується примусового надання сексуальних послуг. Навіть невиплата заробітньої плати може розглядатися як трудове рабство. Соцпрацівник зазначив, що Україна також є платформою для торгівлі людьми зі східних країн.

Підсумком акції став "профілактичний" автопробіг "На запчастини тільки машини", щоб вкотре звернути увагу людей на проблему торгівлі людьми і були уважними. Такі акції сьогодні проходять у 17 містах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: