fbpx

Іванофранківцям представили латвійські фотографії 23-річної давності

Культура 17:22, 31.10, 2014

В Івано-Франківську в залі обласного відділення НСХУ з нагоди 96-ї річниці проголошення Латвійської Республіки та 25-річчя Балтійського шляху, в рамках комунікаційної кампанії "Рига 2014 – Культурна столиця Європи" Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки Аргіта Даудзе представила пересувну виставку "Наш шлях до незалежності", підготовлену МЗС Латвійської Республіки та фотографом Ілмарсом Знотиньшем.

Виставка розповідає про відродження Латвійської Республіки 23 роки тому, яка є найбільш значною подією в новітній історії країни, про акцію Балтійський шлях та Ризькі барикади. Усього – 56 фотографій.

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки Аргіта Даудзе наголосила, що цей шлях, який Україна проходить зараз, Латвії довелось пережити раніше. Найважливіша порада, яку дала Посол українцям, – це якнайшвидше здійснити ряд реформ.

"По-перше, Україна та Латвія є в Європі. Це європейські країни. Коли ми говоримо про Європу, то маємо на увазі політичну систему та організаційні питання. Коли Латвія у 2004 році стала членом ЄС, українці виявили бажання інтегруватися в Європу. Я можу лише вас мотивувати бути більш єдиними, послідовними в роботі над реформами. Без індивідуальних реформ українське суспільство не зможе досягти життєвих стандартів, притаманних Європі", – зазначила Посол.

Урочисте відкриття виставки відбулося за участю представників влади міста та області. Міський голова Віктор Анушкевичус зазначив, що країни Балтії завжди підтримували і продовжують підтримувати Україну.

"Напередодні Дня Незалежності відбулася акція, ініційована послами країн Балтії (Латвії, Литви та Естонії) про Балтійський шлях, 25-річчя якого відзначалося в цьому році. Хочу зазначити, що країни Балтії 25 років з гордо піднятою головою йдуть цим Балтійським шляхом, який був ще тоді започаткований і задекларований. А ми в силу певних обставин десь трохи тупцяли на місці і зараз з впевненістю починаємо прямувати в Європу, в тому числі маючи таких "адвокатів" і підтримку від країн Балтії та інших міст-партнерів і держав Європи", – сказав у вітальному слові Віктор Анушкевичус. 

Директор Центру сучасного мистецтва міста Івано-Франківська Анатолій Звіжинський зазначає, що, на відміну від усіх виставок, присвячених подіям в Україні, які відбуваються протягом останнього року, на світлинах мандруючої виставки зафіксовані кадри, які вже давно відійшли в історію.

"Це вже історичні фото. Ми можемо собі тільки нагадати. Люди старші можуть, подивившись на обличчя всіх цих людей, пригадати, як це все відбувалось", – каже Анатолій Звіжинський.

Виставка мандрує по Україні з 23 серпня, стартувала в Києві та побувала ще у двох містах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: