fbpx

Із початку року вже п’ять людей померли від грипу А в Україні

Здоров'я 13:52, 11.01, 2019

П’ятеро українців померли від ускладнень, спричинених вірусом грипу типу А, вже у 2019 році. Загалом в Україні з початку цього епідсезону, від жовтня минулого року, від грипу загинули 13 людей.

Із 1 жовтня 2018 р. до 6 січня 2019 р. в Україні зареєстровано 2 439 032 особи, які захворіли на грип та ГРВІ. Нині епідемічні пороги перевищено у двох областях: Київській (на 2,8%) та Житомирській (на 7%).

Загалом по Україні захворюваність на 17,6% менше епідемічного порога. І при цьому зафіксовано в два з половиною рази більше летальних випадків, аніж за цей самий час минулого року. 

Грип – це гостре респіраторне захворювання, спричинене вірусом. Легко передається від людини до людини переважно через кашель, чхання або ж близький контакт. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. 

Особливості цьогорічного грипу в тому, що він розвивається по типу ГРВІ, але за короткий час дає тяжкі ускладнення. 

Центр громадського здоров’я України рекомендує за перших симптомів звертатися до лікаря, адже самолікування може бути шкідливим, а невчасне виявлення грипу може призвести до тяжких ускладнень і навіть смерті хворого.

Фахівці ЦГЗ радять навіть посеред епідсезону зробити щеплення, аби вберегти себе від ризику захворіти на грип. Також сезон захворюваності на грип та ГРВІ не є причиною відмовлятися від планової вакцинації проти інших захворювань  для відтермінування щеплення мають бути чітко визначені протипоказання щодо введення тої чи тої вакцини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: