fbpx У Калуш передали 100-кілограмовий дзвін – найбільший з експонатів майбутнього музею. ФОТО | Курс

У Калуш передали 100-кілограмовий дзвін – найбільший з експонатів майбутнього музею. ФОТО

Суспільство 12:56, 27.12, 2017

Дзвін калушанам у Музей дзвонів привезли з Долинщини.

Майбутній музей дзвонів у Калуші отримав ще один експонат. За розміром – наразі найбільший. Вага дзвону, який учора надвечір привезли з Нового Мізуня, понад сто кілограмів.

Дзвін із Долинського району до калуського музею особисто супроводжував отець Олег Фесняк – настоятель церкви Успіння Пресвятої Богородиці, що у селі Новий Мізунь, пишуть Вікна. Він розповів, що дзвін спершу був на парафії села Ангелівка. Згодом його передали вже у Новий Мізунь, де парафіяни храму спробували встановити його на дзвіниці:

"Коли ми побудували дзвіницю, то пробували його поставити. Але у цей дзвін вдарили лише один раз – на Великдень. Звук був досить глухим, бо дзвін мав тріщину".

Через дефект дзвін думали переплавити. Але вартість таких робіт виявилася чималою. Тож дзвін залишили у спокої, а для дзвіниці тим часом придбали новий – із ливарні Фельчинських, що діє у Польщі.

Отець Олег Фесняк додає:

"Цей дзвін у нас на парафії зберігався років 15, мабуть. Куди його діти, ми не знали. Шкода, щоб просто пропав. Аж тут я випадково дізнаюся, що в Калуші збирають колекцію дзвонів. Тож вирішили передати свій дзвін". 

З якого матеріалу дзвін або коли він був вилитий, зараз точно сказати не можна, зауважує ініціатор створення музею дзвонів у Калуші Віктор Павлів. Дзвін ще потрібно почистити та дослідити. Проте він уже є найбільшим наразі у колекції майбутнього музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: