fbpx

Калуська скороходка схудла на 30 кг, щоб повернутися у спорт

13:20, 08.04, 2019

22-річна калуська скороходка Ганна Шевчук (Суслик) майже 10 років займається спортом. Спочатку дівчина спробувала себе в професійному бігу, проте згодом за порадою тренера Миколи Шевчука перейшла на спортивну ходьбу. У результаті – призові місця в чемпіонаті України та участь у чемпіонатах світу. Останнє вагоме досягнення калушанки – "бронза" в зимовому чемпіонаті України.

Про здобуті досягнення, особливості підготовки до змагань, проблеми фінансування та тренування під керівництвом свекра Ганна Шевчук розповіла "Вікнам".

У спорт дівчину привів відомий калуський легкоатлет, вчитель Войнилівської ЗОШ Ярослав Ковалишин. Далі були тренування у Калуській ДЮСШ під керівництвом незмінного тренера Миколи Шевчука. Серйозно зайнявшись спортивною ходьбою, Ганна почала виборювати призові місця у чемпіонатах України. Проте через певні фінансові проблеми спортсменка перейшла в іншу спортивну школу.

У 2013 році калушанка вперше взяла участь у чемпіонаті світу серед юніорів із легкої атлетики, що проходив у Донецьку. Далі  в командному кубку світу зі спортивної ходьби у Китаї та США. Також дівчина змагалася в чемпіонаті світу серед юніорів в Іспанії та Швеції. І хоча їй не вдалося вибороти призових місць, любов і азарт до спорту давали сил.

Згодом у житті легкоатлетки настають зміни. Виходить заміж, іде у декретну відпустку і в результаті втрачає фізичну форму, пригадує Ганна.

"Фізична форма була "на нулю". Окрім того, що потрібно було схуднути на 30 кг, необхідно було й відновити втрачену спортивну форму. На все це знадобилося більше року".

Калушанка пригадує, що спершу не мала наміру повертатися в спорт. Однак передумала і вирішила, що не зійде з обраного шляху. У результаті участі в різних змаганнях легкоатлетку відбирають на зимовий чемпіонат України. Дізнавшись, що він відбуватиметься в Івано-Франківську, зізнається, що дуже зраділа:

"Змагатися вдома завжди краще, тут у мене завжди були особисті рекорди. Окрім того, організація змагань під керівництвом президента федерації легкої атлетики в області Віталія Матешка завжди проходить на достойному рівні".

Про підготовку до зимового чемпіонату України в Івано-Франківську калуська скороходка розповідає:

"Щодня в мене було по два тренування в день тривалістю дві години. Вранці – 20 км і ввечері – 10. Заняття проходили на калуському стадіоні "Хімік". Тут мені зручно займатися, адже професійне покриття і великі кола важливі для спортивної ходьби. Звичайно, поєднувати тренування і домашні обов’язки не легко, але з допомогою і розумінням чоловіка, який також, до речі, в минулому спортсмен, все вдалося".

Не тільки чоловік підтримував Ганну в змаганнях, але й декан факультету фізичного виховання та спорту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, де наразі навчається легкоатлетка. Проте головну роль мотиватора зіграв тренер Микола Шевчук, який, до речі, є ще й свекром молодої спортсменки:

"Ми не змішуємо спорт і сімейні стосунки. Якщо тренер буде поблажливо ставитися – не буде результативності. Тому я завжди прислухаюся до його порад і вимог, хоча раніше не завжди так було. Коли ще була юніоркою, для мене все це було несерйозно. Але зараз знаю, чого хочу, й остаточно вибрала свій шлях".

Наголосила калушанка й на тому, що вона не готувалася в таких умовах, як інші спортсмени.

"Я займалася всього два місяці, до того – лікувалася, у мене були деякі проблеми зі здоров’ям. Інші спортсмени систематично тренувалися, перебуваючи на різних зборах, де їх не цікавили жодні домашні клопоти. У них було правильне харчування, сауна, масаж, час на відпочинок. У мене ж цього всього не було. Тому доводилося поєднувати домашні обов’язки, тренування і знаходити час на відпочинок".

Дівчина розповідає, що підготовка спортсмена до змагань потребує немалих коштів:

"Лише на одну вітамінізацію в місяць потрібно витратити 5-6 тисяч гривень. В екіпіруванні важливу роль відіграють якісні кросівки, яких потрібно хоча б дві пари на сезон. Їхня вартість коливається в межах 2000-3000 гривень. Так, вкласти треба багато, а от заробіток виходить мінімальний".

Повертаючись до зимового чемпіонату України, зазначала: в процесі змагань знала, що буде бронзовою призеркою:

"Починаючи від 10 км, я знала, що буду третьою. Адже конкурентка, яка була позаду мене, сильно відстала. Тоді, трошки розслабившись, я вже йшла, як могла, тобто на тому рівні, щоб пройти відбір до Європи".

Вихованка калуської школи спортивної ходьби потрапила в резерв збірної України. У рамках підготовки до Кубка Європи та інших відповідальних міжнародних стартів уже в квітні заплановано проведення навчально-тренувального збору українських скороходок у Ворохті. Опісля – виїзд до Києва, а потім, власне, – і змагання в Литві.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: