fbpx

Калуська влада закликає перевізників знизити тарифи

Суспільство 18:36, 14.01, 2017

12 січня голова Калуської райдержадміністрації Наталія Бабій провела нараду з перевізниками.

Основну увагу на нараді зосередили на питанні диференціації тарифів на перевезення. Адже, за словами Наталії Бабій, більшість заявників – мешканців району – запитує, чому пасажир, який їде з вокзалу до якогось населеного пункту, платить стільки ж грошей, як із кінцевої зупинки. Також деякі водії автобусів беруть однакову ціну за проїзд до сіл Пійло та Голинь, інформує прес-служба Калуської РДА.

Директор ПП "Західавтотранс" Микола Манелюк зізнається, що вони беруть середнє значення тарифу на перевезення. Адже, за його словами, від початкової зупинки до кінцевої вартість проїзду – 10, 81 грн, а з центру міста – уже 7,72 грн, тож пасажирам встановили тариф у розмірі 9 грн.

Заступник начальника управління економічного розвитку і торгівлі РДА Тетяна Кізан зазначила, що впродовж 4-5 січня здійснювався моніторинг пасажирських перевезень на деяких маршрутах, де виявлено ряд порушень. Тетяна Кізан зачитала інформацію, надану перевізниками, щодо розрахункової вартості тарифу на кожному маршруті та фактичної вартості. На деяких маршрутах фактична вартість тарифу менша на гривню-дві від розрахункової, хоча у віддалених селах ціна майже збігається з розрахунковою. Останнє стосується таких сіл, як Мошківці, Цвітова, Сівка-Войнилівська. До села Пійло розрахункова вартість  – 7,72 грн (ціна проїзду – 6 грн); до с. Сівка-Калуська – 7,69 грн (7 грн); до с. Старий Угринів – 10,81 грн (9 грн), до с. Студінка – 7,71 грн (7 грн), до с. Тужилів – 10,81 грн (9 грн), до с. Збора – 10,81 грн (9 грн), до с. Кулинка – 13,9 грн (10 грн).

Трапляються випадки, де перевізники беруть за завищеними тарифами. Це стосується села Мостище, де розрахункова вартість із населеного пункту до Калуша становить 4,61 грн, а фактична вартість – 5 грн; с. Копанки – 4,63 грн (5 грн); до с. Добровляни – 4,63 грн (5 грн); с. Довпотів – 7,69 грн (8 грн), с. Гуменів – 7,69 грн (8 грн); с. Довгий Войнилів – 10,76  грн (11 грн); с. Перекоси – 13,84 грн (14 грн),  с. Ріп'янка – 10, 76 (11 грн); с. Яворівка – 13,84  (14 грн); с. Зелений Яр – 10,82 грн (11 грн), Грабівка – 16, 91 грн (17 грн), Томашівці (Кам’яне) – 16,91 грн (17 грн), с. Завій (границя) – 13,91 грн (14 грн).  

Голова районної ради Михайло Срібняк переконаний, що і пасажири, і перевізники повинні бути в однакових умовах, бо "важко не лише перевізникам", та закликав перевізників знизити вартість проїзду ще на 5 копійок за 1 пасажиро-кілометр. Адже, за його словами, після наради, яка відбулася 3 січня, перевізники знизили вартість проїзду з 65 копійок за пасажиро-кілометр, як вони спочатку встановили, до 60.

Наталія Бабій закликала перевізників дотримуватися тарифів відповідно до таблиць вартості та умов договору.

Йшлося і про механізми здешевлення вартості проїзду. Одним із таких є, переконана Наталія Бабій, проїзні квитки, яких можуть закупити для своїх працівників підприємства, профспілки бюджетної сфери тощо. Передусім до райдержадміністрації звертаються чимало батьків, чиї діти навчаються у коледжах, з приводу закупівлі проїзних квитків. Однак поки що перевізники не надали жодних пропозицій та не визначили ціну проїзних квитків до населених пунктів. Директор ПП "Західавтотранс" Микола Манелюк каже: на проїзних квитках можна буде зекономити щонайменше 10 %.

На нараді розглянули районну програму щодо відшкодування перевізникам збитків за пільгові перевезення, підготовлену райдержадміністрацією. Наразі, зазначає голова РДА, сільські голови опрацьовують дане питання. Тож незабаром, після прийняття програми районною радою, вона буде втілюватися в життя на території району.

Голова РДА Наталія Бабій, підсумовуючи нараду, підкреслила, що найближчим часом буде продовжено моніторинг пасажирських перевезень на маршрутах до населених пунктів району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: