fbpx

Канатку у Ворохті розікрали і знищили – громада готова відроджувати. ВІДЕО

Суспільство 21:10, 08.08, 2016

За останні кілька років відому канатно-крісельну дорогу на П'ятихатки у Ворохті знищили і розікрали. Активісти місцевої громадської організації "Відродження Ворохти" пропонують господарям канатки – Фізкультурно-спортивному товариству "Колос" – спільними зусиллями відновити основну туристичну принаду селища. Але їх не чують.

Днями представники громади селища, ГО “Відродження Ворохти” і селищної влади провели громадський аудит канатно-крісельного комплексу, який багато років користувався популярністю у туристів.

Сьогодні там руїна і пустка: вкрадено все, що мало будь-яку цінність, – двигуни, кабелі, котел, батареї… Приміщення з розбитими вікнами і дверима завалене пляшками і сміттям. При цьому, якщо вірити акту передачі майна від 2012-го,  усе майно і обладнання мало б бути на місці, в робочому стані.

“Ми вже понад півроку звертаємося до керівництва Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства “Колос”, яке є власником цієї бази, до міністерства агрополітики, зібрали більш як 500 підписів мешканців селища, аби привернути увагу до проблеми… Ми зверталися до директора бази і голови обласного “Колосу” Михайла Вінтоняка  жодної реакції у відповідь”,  розповідає голова ГО “Відродження Ворохти” Микола Шегрин

За його словами, громадськість подала керівництву всеукраїнського і обласного “Колосу” конкретні пропозиції з відновлення канатно-крісельного комплексу. Місцеві підприємці готові залучитися до відродження канатки на правах співфінансування, якщо буде оголошено прозорий інвестиційний конкурс. Готові на дольову участь  тільки б відродити канатку, яка багато років була туристичною перлиною Ворохти. Однак голова обласного “Колосу” Михайло Вінтоняк на листи від громадськості просто не відповідає.

“Всі розуміють, що ця канатна дорога для Ворохти є основою її туристичної інфраструктури. Чого ми добиваємося? Ремонтувати, ви бачите, тут уже нема що. Реконструювати, замінювати  канатна дорога у Ворохті мусить бути відновлена. “Буковель” заявляє, що готовий проводити зимові олімпійські ігри. У “Буковелі” можна проводити слалом, слалом-гігант, фристайл. А у Ворохті – біатлон, лижні гонки. Все для цього є, але треба відновити кріселку”,  каже Микола Шегрин.

Як зазначив заступник селищного голови Ворохти Юрій Галик, на звернення громади у Мінагрополітики відповіли, що найближчим часом канатно-крісельна дорога не буде відновлена.

“Зверталися до бази “Україна”, яка є її власником,  те саме. Виконком сільської ради зацікавлений, щоби об’єкт працював, бо він є запорукою туристично-рекреаційного відродження Ворохти. Зверталися до керівника цієї установи, з його слів було зрозуміло, що ведуться якісь перемовини, нібито є якісь інвестиційні проекти, але нам вони надані не були – щоби громада могла ознайомитися. Щоби можна було взяти участь у цих інвестпроектах”,  каже Галик.

Активісти показали акт прийому-передачі канатно-крісельної дороги від 27 березня 2012 року. Акт підписано директором бази “Україна”, головою обласного ФСТ “Колос” Вінтоняком. В акті перелічене майно, яке начебто є в наявності на базі: крісла канатки  103 штуки, 12 опор, 4 електродвигуни в складі комплексу – нема жодного, електродивгун резервний – немає, дизельний генератор – немає, система опалення – немає, котел  немає, електрощитова – повністю знищена, кабелі  немає…

“Ми все це вносимо в протокол наших зборів. Фіксуємо факт, що робимо громадський аудит. Представники громади в присутності влади. Якщо керівництво канатки і мінагрополітики ніяк не реагує на пропозиції громади, на ці 500 підписів, то ми подумаємо, які є органи, які можуть заставити керівництво зрушити цю справу”,  зазначив Шегрин.

Наразі представники громадськості звернулися також до ГУ Нацполіції та прокуратури області з вимогою перевірити діяльність бази “Колосу” у Ворохті.

Як зазначив Микола Шегрин, є підстави підозрювати, що до такого жалюгідного стану канатку і базу доводили цілеспрямовано: “Колосу” належить понад 7 гектарів землі у Ворохті, напевно, саме вона є головною цінністю, і, можливо, базу просто готують до приватизації за копійки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: