fbpx

Картини бійців, намальовані в Дземброні, виставлять на аукціон

Культура 11:54, 23.12, 2014

Виставкою картин, намальованих бійцями цієї осені під час реабілітації у Дземброні на Верховинщині, в столиці презентують соціальний проект "Творча Криївка". Картини учасників проекту та його ініціатора художниці Віталіни Маслової виставлять на аукціон, щоби зібрати кошти на продовження арт-терапії і психологічного відновлення українських військовиків у Карпатах.

Картини бійців, членів їхніх родин, волонтерів проекту та жителів Дземброні (олія, картон) експонуватимуться з 23 до 29 грудня у залі Smartville. Вiльний Простiр у Києві. Після завершення виставки роботи учасників “Творчої Криївки” та керівника цього проекту Віталіни Маслової продадуть з аукціону. Зібрані кошти, повідомили організатори, підуть на розвиток реабілітаційного проекту "Творча Криївка в Дземброні” та продовження програми реабілітації українських воїнів.
З часів Революції Гідності художник, викладач та художній терапевт Віталіна Маслова працювала з проблемою посттравматичного синдрому та стресу у бійців та учасників Майдану. Задумана та організована нею "Деснянська Криївка" приймала майданівців і допомагала їм подолати проблеми, що виникли внаслідок травматичних подій лютого 2014. Як результат – десятки загоєних доль та березнева виставка робіт учасників революції у столичній галереї "Камера".
Влітку Віталіна Маслова та команда волонтерів вирішили зробити проект, який так само допомагав би солдатам, що пройшли жахи війни, у подоланні психологічної кризи. Так постала "Творча Криївка в Дземброні".

Протягом двох місяців у Карпатах на Верховинщині проводилися реабілітація та відпочинок українських військових і членів їхніх родин. З 18 жовтня до 15 грудня "Творча Криївка" прийняла 37 гостей, зокрема 30 учасників бойових дій після контузій, поранень, полону та інших травматичних для психіки подій, а також тих, що перебували на ротації і потребували відпочинку після багатьох виснажливих місяців війни. Військові проходили відновлення разом із дружинами. Також в Дземброні побували матері, дружини та донька загиблих воїнів.

Основні напрямки роботи "Творчої Криївки" – соціалізація та арт-терапія. Програма реабілітації предбачає активне дозвілля, кінні прогулянки, відпочинок у сауні, походи у гори, екскурсії, заняття ремеслами та живописом, знайомство з історією та народними звичаями мешканців краю. Тобто все те, що допомагає відчути забутий смак мирного життя і знайти в ньому своє місце.
Проект, а також виставку робіт його учасників, серед інших підтримали громада села Дземброня (організатор  Оксана Строїч), приватні музеї селища Верховина, садиба-музей фільму “Тіні забутих предків”, музей побуту та музики ім. Романа Кумлика, верховинські садиби "Ксенія", "Вишиванка", “Цікава садиба”, “Над Черемошем”, “Магурка”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: