fbpx

Керівник Богородчанського відділення Ощадбанку за «відкат» нароздавав кредитів на суму майже 700 тисяч гривень

Суспільство 08:50, 22.05, 2014

У Калуському міськрайонному суді завершився розгляд кримінального провадження щодо керівників Богородчанського та Тисменицького відділень Ощадбанку, яких звинуватили у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). За такий злочин Кримінальний кодекс передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі, саме за цією статтею було засуджено Юлію Тимошенко.

Банкіри потрапили на лаву підсудних як організатори злочинної групи, яка за відповідний «відкат» допомагала отримати вигідні кредити. До кримінальної схеми було залучено ще двох підручних, які, як сказано у вироку, «систематично проводили пошук фізичних осіб, бажаючих отримати в філії – Богородчанське відділення № 6378 ВАТ «Державний ощадний банк України» кредити на підставі підроблених офіційних документів про місце роботи та заробітну плату позичальників і поручителів». Таким чином, від червня 2007 року до березня 2008 рокуу Богородчанському відділенні Ощадбанку було роздано кредитні кошти на загальну суму 689 500 грн., частину з яких в сумі 164 800 грн. позичальники віддали як «відкат».

Керівник Богородчанського відділенняОщадбанку на суді зізнався у скоєному злочині і повідомив, що його було переведено на цю посаду з Івано-Франківського обласного управління Ощадбанку. Нова робота давалася йому непросто, тож йому порадили прислухатися до порад колеги – керівника Тисменицького відділення. Саме цей чоловік, який також був у той час депутатом Тисменицької районної ради, і запропонував новачку вигідну схему роздачі кредитів, познайомивши його із двома особами, які стали підручними у цій справі, а потім зайняли місця на лаві підсудних разом із банкірами.

Керівнику Тисменицького відділення Ощадбанку світила перспектива піти «паровозом» (головним організатором злочинної групи), тож не дивно, що на суді він повністю заперечував свою причетність до цієї справи. Але двоє інших обвинувачених, які приводили клієнтів у Богородчанське відділення за кредитами, підтвердили своє знайомство з ним і його участь у розподілі «відкатів» між учасниками злочинної групи.

5 травня цього року суддя Калуського міськрайонного суду оголосив вирок у справі банкірів. Керівника Тисменицького відділення засуджено на 3 роки 2 місяці позбавлення волі з позбавленням права займати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк 3 роки, з конфіскацією усього належного йому майна. Термін відбуття покарання засудженого рахувався з 22 березня 2011 року – з часу його фактичного затримання, тобто сьогодні, 22 травня 2014 року, він повинен вийти на свободу.

Керівник Богородчанського відділення банку засуджений на 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на 3 роки, але з іспитовим терміном – 3 роки. Підручні, які приводили до банку клієнтів,також отримали «умовне» покарання – 3 роки позбавлення волі з 2-річним іспитовим терміном.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: