fbpx

Коаліція "Прозорі Ради": дві ради Прикарпаття лідирують у рейтингу прозорості

Суспільство 13:44, 08.05, 2019

Сьогодні, 8 травня, представники всеукраїнської Коаліції "Прозорі Ради" презентували результати громадського контролю прозорості роботи чотирьох рад Прикарпаття.

Всеукраїнська коаліція "Прозорі Ради" створена у 2015 році. На сьогодні вона об’єднує близько 70 громадських організацій по всій Україні.

У 2018 році Коаліція розпочала роботу із 16 місцевими радами Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської та Чернігівської областей.

В Івано-Франківській області представник Коаліції "Центр Антикорупційна платформа" співпрацювала із чотирма радами: Коломийською, Бурштинською, Івано-Франківською міськими радами та Івано-Франківською обласною радою.

Дослідження проводилось за методологією, що включає в себе дослідження міських рад за 14 критеріями та обласних рад  за 10 критеріями. 

Критерії аналізу:

1. Дієвий механізм запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у раді

2. Доступ громадян на пленарні засідання ради

3. Доступ громадян на засідання постійних депутатських комісій ради

4. Оприлюднення результатів поіменного голосування

5. Оприлюднення рішень сесії ради

6. Оприлюднення рішень виконавчого комітету ради

7. Оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій ради

8. Оприлюднення проектів рішень ради

9. Оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету ради

10. Доступний механізм ініціювання громадських слухань

11. Доступний механізм подання та розгляду місцевої ініціативи

12. Доступний механізм подання та розгляду електронної петиції

13. Звітування депутатів ради перед членами територіальної громади

14. Звітування міського голови перед членами територіальної громади

Сьогодні представники Коаліції підбили підсумки першого етапу дослідження. Експерти проаналізували рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень. Загалом, чи закріплені вони в нормативно-правових актах рад, як виконуються на практиці та наскільки зручні у користуванні.

Серед 16 рад, з якими співпрацює Коаліція, 12 представлені міськими радами, 4  обласними.

В цілому, рейтинг прозорості рад виглядає наступним чином: Бурштинська і Івано-Франківська міськради займають перше і друге місце відповідно серед 12 міських рад. Коломийська міськрада у цьому ж рейтингу опинилася на дев’ятому місці.

1

А ось серед чотирьох обласних рад, де проводилось дослідження, Івано-Франківська облрада посіла останнє, четверте місце.
2

Представники Коаліції наголошують, що співпраця із радами – це не тільки аналіз, але й рекомендації для подальшого підвищення прозорості їх роботи.

Зокрема, Бурштинській міській раді Коаліція пропонує закріпити механізм запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в раді і порядок оприлюднення рішень виконавчого комітету. Також запровадити практику оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій депутатських комісій і практику публікації на сайті ради інформації про порядок подачі місцевих ініціатив. Насамкінець, представники Коаліції рекомендують визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування.

Пропозиції для Івано-Франківської міської ради починаються зі змін до Регламенту ради. Мова йде про норму, що обмежує право бути присутнім на засіданні ради громадян за відсутності вільних місць. Представники Коаліції радять цю норму прибрати. Також рекомендують депутатським комісіям ради закріпити в положеннях про свою роботу чіткий порядок вільного доступу громадян на засідання постійних депутатських комісій та закріпити належним чином механізм оприлюднення результатів поіменного голосування. Крім того, Коаліція пропонує оприлюднювати проекти рішень ради та виконавчого комітету у відповідності до закону і запровадити практику звітування всіх депутатів та міського голови на сайті ради.

Показники Коломийської міської ради не такі високі, як у попередніх рад. Та все може змінитися після врахування наступних рекомендацій. Зокрема, представники Коаліції радять закріпити належним чином порядок оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету та практику вчасного оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій депутатських комісій, проектів рішень ради і виконавчого комітету. Також рекомендують прописати порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд Коломийської міської ради, визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування і оприлюднити інформацію про всіх депутатів (адреса та телефон приймальні, e-mail, графік прийому громадян тощо).

Насамкінець рекомендації Коаліції стосуються роботи Івано-Франківської обласної ради. Серед них закріпити належним чином порядок оприлюднення рішень ради, запровадити практику вчасного оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій депутатських комісій і проектів рішень ради, а також забезпечити технічну можливість подачі електронної петиції до обласної ради на її веб-сайті. Крім того, представники коаліції радять визначити порядок оприлюднення на сайті ради звітів депутатів з анонсуванням дати, місця і часу звітування та оприлюднити інформацію про всіх депутатів (адреса та телефон приймальні, e-mail, графік прийому громадян, тощо).

Додамо, що протягом 2015-2017 років Коаліція "Прозорі Ради" охопила своєю діяльністю 76 органів місцевого самоврядування у Івано-Франківській, Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській, Хмельницькій, Рівненській, Тернопільській, Черкаській, та Чернігівській областях. За цей час Коаліції вдалося підвищити середній рівень імплементації місцевими радами інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень з 12% до 76%.

*Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: