fbpx

Коломийське подружжя Косовичів подарувало музею понад 250 зразків вишивки

Суспільство 19:44, 20.03, 2016

Подружжя Косовичів з Коломиї передало до Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття понад 250 зразків вишивки.

Про це у соцмережі Фейсбук повідомила директор музею Ярослава Ткачук.

"Ми мали велике щастя отримати від коломийського подружжя Косовичів неймовірно цінний подарунок: це понад 250 зразків вишивки, три ткані рушники, одна перемітка, дві ткані дитячі хустки, корсет. Більшість подарованих музею зразків паспортизовані, що є безцінною і дуже важливою інформацією. Найстаріші роботи датовані 70-80 роками ХІХ ст., найновіші – 1939 роком. Щиро дякуємо панові Тарасу та його дружині Галині за цінний подарунок",  написала Ярослава Ткачук.

За її словами, традиційне народне мистецтво впродовж останніх 20-25 років стало об'єктом комерції та зацікавлення колекціонерів.

"Свого часу останні зіграли важливу роль в збереженні народної культури, багато хто з них передали свої збірки музеям, хтось розпродував, хтось не встиг розпорядитись, і тоді долю колекції вирішували випадковості. У Берліні зникла колекція картин, якою володів професор, відомий журналіст, політолог Богдан Осадчук. У Відні нікому не потрібною виявилась збірка авторських вишивок Ксенії Колотило. У Коломиї розпродали твори вишивки Михайлини Сабадаш. І відстежити заплутані стежки, якими блукають ці збірки, часом буває неможливо",  міркує директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: