fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Коломийському музею подарували унікальну монету "срібна писанка", яку випустив Королівський канадський монетний двір

Коломийському музею подарували унікальну монету "срібна писанка", яку випустив Королівський канадський монетний двір

Культура 21:04, 02.06, 2016

Двадцятидоларову монету у формі писанки вперше у своїй історії випустив Королівський канадський монетний двір з нагоди 125-річчя від часу першого українського поселення в Канаді.

Унікальна срібна монета у формі традиційної української писанки поповнила колекцію Коломийського музею писанкового розпису.

Двадцятидоларову монету у формі писанки, яку вперше у своїй історії випустив Королівський канадський монетний двір, музеєві подарувала відома дослідниця українського народного мистецтва Марія Рипан з Торонто.

Випуск монети уряд Канади присвятив 125-річчю від часу першого українського поселення в Канаді.

Читайте також: Як прикарпатці Квебек відкрили: у мережі з'явився фільм про перших українців у Канаді

Проект унікальної монети розробила канадська художниця українського походження Анна Мораш, інформує Національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. Аверс монети оздоблений кольоровою емаллю і відображає елементи традиційного українського розпису, де кожен елемент, як і кольорова гама, наповнений багатим символічним змістом. Зокрема, жовтий означає молодість та чистоту, червоний – радість та пристрасть життя, зелений  колір весни, що приносить надію та відродження, чорний  символізує найтемніший час перед світанком та ідею вічності. На реверсі – портрет англійської королеви Єлизавети ІІ.

Наклад монети склав 4 тисячі екземплярів, номінал – 20 канадських доларів. Купівельна вартість "срібної писанки" склала 114,95 канадських доларів (2100 грн), проте Марії Рипан вона обійшлася вже у 290.

У музеї Марія Рипан не тільки презентувала свій подарунок, але й виступила з цікавою мультимедійною лекцією "Писанки Північної Америки", що стала результатом її багатолітньої дослідницької праці в мистецтві писанкового розпису.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: