fbpx

Коли ми рванемо вперед? Аслунд, Гройсман та Фіала – про головну проблему економіки України

Політика 15:12, 09.06, 2018

7 червня в Києві відбулася зустріч НВ Діалоги про майбутнє, в рамках якої американський економіст Андерс Аслунд, прем'єр Володимир Гройсман та СЕО Dragon Capital Томаш Фіала обговорили особливості розвитку пострадянських країн і вивели рецепт економічного успіху України.

"З початком війни ВВП України провалився на 15%, зараз економіка стабілізувалася і росте зі швидкістю 2-3% на рік. Це краще, ніж мінус 15%, але повільніше, ніж зростає весь світ, – світова економіка піднімається зі швидкістю приблизно 4% на рік", – так задав тон дискусії модератор зустрічі, головний редактор проекту НВ Віталій Сич.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що українська економіка може зростати більше, ніж на 5%. На його думку, головною перешкодою зростання є популізм, що особливо поширюється перед виборами, пише НВ.

"Ми знаємо, що в своєму бажанні перемогти на виборах політики часто вже не дотримуються зобов'язань. І у такої безвідповідальності – свої наслідки. Планів можуть бути сотні, але йти треба одним шляхом", – вважає Володимир Гройсман.

Ще одна перешкода на шляху до модернізації – олігархи. "Очевидно, що держава давала їм можливості використовувати зв'язки та примножувати статки, – каже прем'єр-міністр. – Так нашу економіку робили більш сировинною в особистих інтересах".

"Я радий, що парламент абсолютною більшістю голосів, навіть конституційною більшістю, прийняв надзвичайно важливе фундаментальне рішення – створення незалежноїгоАнтикорупційного суду", – сказав Гройсман, додавши, що яким в результаті буде цей суд, "покаже тільки час".

Але "очевидним", за словами прем'єра, є те, що влада має поліпшити легкість ведення бізнесу і "створити доброзичливе середовище для інвестування". Однією з таких можливостей Гройсман назвав початок "масштабних приватизаційних процесів", завдяки яким в Україну прийде "абсолютно інша якість капіталу".

Американський економіст Андерс Аслунд впевнений, що найкраще рішення для України – це демонополізація.

"Олігарх – це людина, яка вміє спілкуватися з урядом так, щоб потім отримувати особливі державні привілеї. Потрібно створити ринок – це і є рішенням проблеми", – підкреслив експерт.

Аслунд вважає, що в усіх країн колишнього СРСР є одна загальна і куди більша проблема – відсутність реального права на приватну власність. "Потенційні іноземні інвестори – не дурні. Вони бачать, що місцеві жителі не зацікавлені інвестувати в свою країну, а тільки виводять з неї гроші. Так чому іноземці повинні бути настільки дурними, щоб вкладати кошти в такі країни?" – говорить економіст.

Він також зазначає, що для нормального росту економіки 25-30% ВВП повинні складати інвестиції, в той же час як в минулому році Україна змогла досягти позначки лише в 16%.

СЕО Dragon Capital Томаш Фіала наголошує, що згідно з опитуваннями інвестори на першому місці виділяють проблему неефективності боротьби з корупцією.

"Зараз ми перебуваємо на рівні десь 20% ВВП Євросоюзу. Якщо корупція залишиться такою самою, то до 2040 року ми виростемо до 28%. Якщо вона опуститься до середнього рівня ЄС, як у Болгарії, – ми опинимося десь у районі 38%, – говорить Фіала. – Але якщо корупція знизиться до рівня найбільш розвинених країн ЄС, то до 2040 року Україна має всі шанси вийти на трохи більш як 50% ВВП ЄС".

Також, за словами Фіали, податок на виведений капітал більше мотивував би інвесторів вкладати гроші в Україну. До того ж компанії стали б виходити з тіні. 10% обороту йде "в чорну", впевнений він.

І останнє, говорить Фіала:

"Найбільша реформа, що впливає на приплив інвестицій, – це лібералізація ринку землі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: